Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 9 juli 2016

Test: Fällkniven Odin

Fällkniven Oden NL2 är en rejäl kniv. En huggare i Bowiestuk som klockar in på lite drygt 33 cm och 380 g (utan slida). Skaftet består av läderskivor och stål, bladet är i laminerat stål (egg i VG10 och sidor i segt rostfritt 420 stål). Slidan är i läder, i mitt fall en brun läderslida då det är en lite äldre kniv, just nu säljs den med svart läderslida.
Trots sin storlek är det en kniv som ligger väl i handen, Trots att bladet är hela 6,5 mm tjockt så ligger balanspunkten bara någon cm framför handtaget. Med en handlovsrem så vågar man svinga kniven för rejäla hugg. För det är primärt som huggkniv denna best kommer till rätta. I praktiskt arbete motsvarar den lätt en mindre yxa. Att hugga mindre träd upp till sisådär 8 cm diameter går snabbt och enkelt. Samtidigt är den hanterbar, det går att använda den för närmast slöjdbetonat huggande. Att hugga fram flata ytor och verka bort material gå lätt och smidigt. Så i ett jaktsammanhang ser jag primärt kniven som ett redskap att ordna kaffeved samt röja pass. Dess längd och skärpa borde göra den till en mycket duglig avfångningskniv, kanske skulle betydelsen av den rollen öka om man valde att slipa upp en egg på de yttersta 3-4 cm av ryggen.
Är du sugen på en riktig slitvarg till huggare så kan jag rekommendera Fällkniven Odin NL2. Men den kostar. Rek pris är 5463 kr vilket innebär att man kan hitta den 10% billigare om man letar lite. Jag rekommenderar dock den hågade köparen att kontakta Tobbe på Knivbutik så ordnar han fram den till ett bra pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar