Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 22 juni 2016

Jämförelse mellan high en kniv och kinesisk piratkopia

Dagens första blogpost är en jämförelse mellan en fin high end kniv och en kinesisk piratkopia. Kniven är en Sebenza 21 av Chris Reeve och har ett nypris på 350 dollar i staterna. Multipicerar man priset med 12-15 så får man ett svenskt riktpris i butik. Blogposten är ett gästinlägg av Aleks.

Många gånger stöter vi på diskussioner i stil med "men vadå? en kopia ÄR inte så jävla mycket sämre än originalet"...och som den kopiahataren jag är, beslutade jag mig för att helt enkelt testa teorin! I bildserien nedan ser ni en direkt jämförelse mellan en äkta sebenza 21, och en kopia från kina för ca 350 spänn. Vi börjar med det enkla, materialet...orignalet har 6AI4V Titansidor medans kopian har TC4, för den som inte är så insatt så är det ena ett riktigt bra materialval tack vare sin hårdhet (hint, inte kopians) , medans det andra är en mjukare legering som slits fortare och inte alls är lika slittålig...
Stålet i kopian är D2* medans originalet har S35VN*, även här, avsevärd skillnad.

Ok, so far, so good! men hur stora, EGENTLIGA skillnader är det..?

Vi börjar med hur allt sitter ihop...på originalet, som jag förövrigt nyss plockade isär, smorde och rengjorde, är toleranserna LÖJLIGT bra, jag skriver med stora bokstäver ja, för det är så in i helvete välpassande att de ÄR löjligt...allt kommer isär, allt skruvas ihop och passar PERFEKT. Jag drog åt skruvarna ORDENTLIGT för att prova och knivjäveln är lenare än en nyrakad....ja..nämnde jag att den dessutom är perfekt centrerad..?

Kopian då? ja..hehe, de här va..inte lika upphetsande...

Jag fick isär hela kniven utan några problem, så pass lätt att ovansidan flög av tack vare att lockbaren sköt av den....hmm..för små bussningar av, vad som verkar vara bronsdito, är nedslitna redan vid leverans..
Smörjer, försöker få grejerna att sitta någotsomnär där dom ska, och efter mycket om och men får ja ihop den..

Öh...den vill inte öppna..? släpper på pivoten, nopp..fortfarande stel som en döing..släpper distansskruvarna, ja, nu går det..men skruvarna är ju förfan lösa??
I med lite loctite, ok, nu går den att använda..men vafan är det här? bussningen glider runt..? den håller sig inte centrerad i förhållande till pivoten..? suck..
slitmärken typ omgående på kopian, de syns även rätt bra på bilderna, kopian är alltså använd ca 2 dagar, medans insingon har gått i fickan bra jävla mkt längre iom att den trots allt är begagnad...
Summa summarum? ja, man får vad man betalar för...

För referens är insingon den äkta av dom, notera skillanderna.

-Skruvarna är ihåliga på den äkta, men inte på kopian.
- "Idaho Made" på clipsidan
- Mer struktur på originalsidorna, till skillnad på dom nästan släta, på kopian
-Thunbstuden är mindre på originalet än på kopian
-Bakre scaledistansen är anodiserad på originalet
-Insex på BÅDA sidorna om skruvarna på originalet, till skillnad från kopian
-Lanyarddistansen har en liten vårta i centrum sett från sidan på originalet
-Kopian har torx, till skillnad från insex på originalet.
_______________________
*Leif: antagligen är det inte ens D2 i bladet eftersom det är en piratkopia. Mer sannolikt är att det är ett kinesiskt blandstål men att man skrivit D2 för att det är ett bra och populärt stål.

1 kommentar: