Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 28 maj 2016

Skillnader mellan F1 och piratkopia

Här följer en serie bilder som visar vissa skillnader mellan en Fällknivne F1 av senare generation jämfört med en piratkopia. Vad gäller asken så är den äkta försedd med hologram, knivens egg har en papphylsa och hela kniven är förpackad i bubbelplast. Så väl är inte piratkopian förpackad.

 Den högra kniven är original och den vänstra piratkopia, som synes är knäppet olika. Originalet är avsett att kunna knäppas upp med höger hand i en enkel smidig rörelse medan piratkopian öppnas åt "fel" håll.
 Det övre fodralet är piratkopia och det undre original. Piratkopians spänne går åt "fel" håll, nylonmaterialet är glesare vävt och av sämre kvalitet i piratversionen. Piratversionens bältesupphängare är nitad på INSIDAN av slidan medan originalet är nitad på UTSIDAN. Märkningen "fällkniven" på framsidan av fodralet är distinktare på originalet än kopian.
 På baksidan ser man direkt att originalets bältesupphängare är välnitad medan kopian är dåligt nitad och upphängaren sitter på fodralets insida. Märkningen "fällkniven.com" är tydligare på originalet, dessutom står det av någon anledning F1 PRK på mitt original. Plastmaterialen skiljer sig åt, piratkopian är inte lika tålig som originalet utan repas lätt, till och med av en nagel.
 Det är stor skillnad på bladen, den övre kniven är piratkopia medan den nedre är originalet. Det är en aning skillnad i form, den stora skillnaden ligger i slipningen. Piratkopian är flatslipad medan originalet är välvd. Slipfasen närmast handtaget skiljer sig åt, piratkopians slipfas är rak.
 Den övre kniven är piratkopia och den nedre original. Häs syns tydligt att slipfasen skiljer sig åt. Sedan har originalet en tydlig inskålning mellan eggen och tången, denna saknas på piratkopian.
 Originalet består av laminerat stål och där kan man se en tydlig linje mellan de båda stålkvaliteterna.
 Märkningen på piratkopian går att tvätta bort medan märkningen på originalet är väl utförd etsning.
 Mönstringen mellan piratkopia (vänster) och original (höger) skiljer sig åt, originalet är tätare och i bättre kvalitet. Hålen för fånglina skiljer sig åt. originalets hål sitter djupare och är mer välarbetat.
Original till höger och kopia till vänster. Här syns skillnaderna i mönstringen tydligt, kan även nämna att jag med tummnageln kan göra permanenta märken i piratkopians gummihandtag men inte i originalets. Här syns även skillnaderna i slipning, den skålformade fördjupningen mellan egg och tånge på originalet samt lamineringslinjen på originalet.

Vid ett första påseende så kan det otränade ögat lätt luras av kopian, men som ni ser är skillnaden stor. Men skillnaden innefattar inte bara utseende utan även kvalitet. Stålet i piratkopian är rostbenäget och tappar skärpan omedelbart. Som jag ser det så finns det endast en enda fördel med piratkopian, det är att kniven sitter något bättre i den och inte skramlar runt på samma sätt som i originalslidan. Här måste jag säga att jag tycker att det är rätt uselt av Fällkniven att inte levrera en bättre slida till en så bra kniv som F1. Jag kommer någon gång framöver att återkomma till det här med knivslidor, jag tycker överlag att alldeles många premiumknivar kommer med alldeles för dåliga eller rent av bristfälliga knivslidor.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar