Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 21 april 2016

Rätten att jaga är en politisk kamp

Jakt är underbart.
Jakt är avslappnande.
Jakt är en livsstil.
Jakt ger ekologisk mat av hög kvalitet.

Samtidigt är jakt en lång och hård politisk strid som utkämpas löpande oavsett i vilken fas av jaktåret vi befinner oss.
Striden utkämpas på alla plan. Det kan röra sig om lokala politiker eller tjänstemän som av olika skäl vill se restriktioner, men det kan lika gärna handla om övergripande internationella satsningar som kan påverka länders bnp!

Den senaste delegern för jaktens intressen var att EU inte kommer att införa förbud mot import av legala troféer. Detta är livsviktigt för flera afrikanska staters ekonomi, men ekonomin i länder långt borta rör inte antijaktlobbyn och djurrättsorganisationerna i ryggen.

Den striden vanns, men det kommer fler internationella strider som berör vår möjlighet att utöva jakt. Tro inget annat. Vill man värna jakten så är det viktigt att man organiserar sig och stöder de som inte bara arbetar lokalt utan även påverkar (lobbar) internationellt. Idag är, förutom regering och riksdag, Bryssel den viktigaste spelplanen. För mig innebär det att jag inte ser något alternativ till Svenska Jägareförbundet. Visst kan man ha synpunkter på en hel del, men bortser man från enskilda detaljer och ser till helheten så ser jag inget alternativ om jag vill jaga även i framtiden. Är man oorganiserad ger man sådana krafter som sänkte jakten i Holland fritt spelrum.
_________________
Detta inlägg var ursprungligen en statusuppdatering jag gjorde på FB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar