Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 12 april 2016

Polisens syn på cylinderrepetergevär - allt handlar om utseende

Härom dagen kunde man i Jakt & Jägare läsa om en nekad vapenlicens. Det gällde en Sako TRG M10 i 308 winchester. Ett lite småextremt vapen med fällbar kolv och pistolgrepp. Ett av argumenten mot det var att det är för klumigt för att användas vid tex drevjakt. Vilket motbevisades i en video från en skyttebopgraf. När liknande vapen tidigare avslagits så har kalibern varit ett viktigt argument jämte det faktum att vapnet haft fällbar kolv, pistolgrepp mm. Jägareförbundet var tidigare också inne på den linjen men har nu reviderat sin vapenpolicy.

Ett vanligt argument från polisen för att slippa fällbara kolvar är att vapnen då skulle vara lättare att gömma. Låt oss kika på en Sako TRG med fällbar kolv och normala 60 cm pipa jämfört med en kort eftersöksbössa med 45 cm kolv:
Som synes är den oklanderliga eftersöksbössan med träkolv kortare än Sako TRGn. Men eftersöksbössor med träkolv är det ingen som protesterar mot. Istället går all kraft åt att hindra folk fron att skaffa välskjutande lite tyngre vapen. Ofta med väldigt konstig argumentation. I fallet som Jakt & Jägare hänvisar till så skriver Polisen i sin paragrafhänvisning till jägaren:
”Enligt 11 § första stycket NFS 2010:9 får endast gevär av civil typ, urprungligt konstruerade och tillverkade för jakt, och som till konstruktion och utseende avser att efterlikna konventionella, manuellt omladdade kulgevär för jakt – förutom vad gäller omladdningsfunktionen användas vid jakt.”
Vilket är totalt fel. Såhär står det i originalparagrafen:
11 § Halvautomatiska kulgevär av civil typ, tillverkade för jakt och som till konstruktion och utseende avser att efterlikna konventionella, manuellt omladdade kulgevär för jakt – förutom vad gäller omladdningsfunktionen – får användas vid jakt.
Polisen har alltså själva ändrat från halvautomatiskt kulgevär till gevär. Polisen kan tycka vad de vill om denna typ av vapen men de har i dagsläget ingen lagmässigt hållbar möjlighet att förhindra någon att skaffa licens på ett dylikt vapen, åtminstone inte om personen är villig att överklaga och tar juridisk hjälp. Om personen försöker argumentera på egen hand blir det svårare.
________________
Jag har fotografens tillstånd att använda bilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar