Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 14 mars 2016

Kött och människans utveckling

I veckan publicerades en intressant artikel i den kända tidskriften Nature. Jag hade inte hittat fram till den på egen hand utan fick hjälp av Forskning & Framsteg samt Karin Bojs.

Vi vet sedan länge att köttet och dess högvärda protein är det som triggat igång människans fenomenala utveckling för ungefär 2,5 miljoner år sedan. Det gäller i första hand hjärnans utveckling, för vare sig människan eller hennes föregånger i form av olika hominider har de fysiska förutsättningarna att stå sig i konkurrensen samt överleva i alla de miljöer dit hon spritt sig. Det är hjärnan som gett kroppen redskapet att skapa det människan behver för att överleva på planeren och totalt dominera den.

Tidiga hominider har förvisso kraftigare käkar och tänder än dagens människor, men inte kraftiga nog att tugga viket kött som helst när det är otillrett. Därför testade forskare på Harvard University (Ma, USA) att låta försökspersoner äta segt kött som preparerats genom att bankas, lite som den gamla klassiska kötträtten elefantöra som nog inte setts på en krogmeny på många år. Det kunde konstateras att det bankade köttet behövde 1/5 så många tuggningar som icke bankat kött för att kunna sväljas.

Genom att snabbare kunna tillgodogöra sig högvärd föda ges den relativt svaga honimiden möjlighet att röra sig långa sträckor. En förutsättning för den spridning över jordklotet som skedde mycket tidigt. Efterhand, för ungefär 1 miljon år sedan, lärde sig människans förfäder att kontrollera elden. Ännu ett stort ste i utvecklingen mot att bli de människor vi är idag.

Sammanfattningsvis: köttätandet är intimt förknippat med människoblivandet. Utan kött hade vi utvecklats långsammare och åt ett annat håll. Inte nödvändigtvis sämre, men annorlunda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar