Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 30 mars 2016

Instagram

Jag stör mig fortfarande på att mitt facebook-flöde inte är kronologiskt utan är upplagt efter en algoritm utifrån vad jag förefaller intresserad av. Bara för att jag inte klickar "gilla" på en massa inlägg i tid och otid så betyder det inte att jag ogillar dem. Jag menar, jag följer ju faktiskt ett antal utvalda grupper och sidor samt är "vän" med en massa människor just för att jag uppskattar att få deras uppdateringar i flödet. Och då vill jag ha dem alla. De jag inte är intresserad av klickar jag bort. "vänner" som jag inte kan med att avregistrera väljer jag helt enkelt att dölja.

Instagram har varit bra på detta. Där får man bilderna strikt kronologiskt. Det gillar jag. Men nu håller de djäklarna på att förändra det hela, Vanity Fair har den bästa beskrivningen av det hela:
The algorithmic feed is eventually coming—though not this week—and it will replace the reverse-chronological river of videos and pictures to which its users are accustomed. “The order of photos and videos in your feed will be based on the likelihood you’ll be interested in the content, your relationship with the person posting and the timeliness of the post,” Instagram said in a recent blog post about the news. Instagram wants you to “see the moments you care about first,” which may otherwise get lost in the sheer length of your feed. Instead of scrolling back through hours of posts you may have missed in all the time you spent off Instagram, the first pictures in your feed will be those that the platform thinks you’re likely to like the most, based on your previous interactions on Instagram.
Företaget menar att användarna idag missar ungefär 70% av det som finns i flödet. Jag kan inte tänka mig att man kommer att se mer genom den nya algoritmen, snarare så kommer det bli en diskriminering där man ser mer av vissa användare och mindre av andra. Allt baserat på populäritet, dels vad andra tycker och dels vad jag klickar "gilla" på.

Nej. Jag tycker inte om denna förändring. Om det fanns en enkel inställning där man kunde välja kronologiskt eller logaritmbaserat flöde så vore det en annan sak, men ett rent logaritmbaserat flöde? Fan, det blir ju lika dumt som FB där jag känner att jag tappar massor med intressanta saker och dras ner i träsket av dum-diskussioner just därför att jag inte kan låta bli att bli provocerad av idioti och säga saker i vissa diskussioner.

1 kommentar:

  1. Gillar inte heller det här nya systemet...Men igår såg jag att flera, efter att de postat Turn on notification ändrat till Dont, eftersom det tydligen bara poppar upp en massa annonser...de tipsar istället om att man ska interagera med dem man vill behålla i sitt flöde...

    SvaraRadera