Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 16 februari 2016

Test: Böker Magnum Small Game Skinner

Böker Magnum Small Game Skinner ligger i Bökers lågprissegment. Wandero skickade över en sådan kniv i höstas och jag har använt den under en hel del jakter under senhösten och vintern.

Kniven är liten och lätt, den är 15,5 cm lång varav bladet utgör drygt 6 cm. Detta innebär att handtaget är relativt snålt tilltaget, man håller det bekvämast med tre fingrar, kanske det fjärde utefter ryggen på kniven. Skaftet är i ihålig plast och bladet är i 440A, ett billigt stål med bra prestanda i förhållande till priset. Många av de nonameknivar eller brandade knivar man finner på marknaden är tillverkade i 440A eller någon kinesisk motsvarighet. Tittar man på en kniv som bara är märkt 440 så är det i princip alltid 440A det gäller.

Bladet är som sagt lite drygt 6 cm långt och 2,9 mm tjockt. Det är kraftigt skålslipat vilket gör det lätt att bryna upp. Ju kraftigare skålslipning ett blad har destu sämre täljegenskaper har det, däremot har det bra egenskaper för att skära i mjuka material så som kött och skinn. Ett skålslipat blad är lätt att bryna upp till god skärpa igen. Nedan en bild som jag lånat från ett knivforum som visar skålslipning (hollow grind) jämfört med konventionell flatslipning:
Bladets form och storlek gör den bättre att öppna upp och flå djur med än att tex sota den. Men för fågel fungerar den helt utan invändningar. Inte minst om man som jag generellt sett bara flår av bröstet och tar hand om bröstbitar och eventuellt låren om det rör sig om lite större fåglar.

Kniven kommer med en läderslida, fungerande och ändamålsenlig men varken speciellt rolig eller vacker. När man har kniven i bältet så hamnar den ganska högt vilket ju fungerar om man har högt skuren jacka eller inte bär jacka. Jag bruakr jaga i jackor som går ner en bit över rumpan vilket gör att jag personligen föredrar lågt hängande slidor, slidor av dangler typ. Alternativt så använder jag benplatta att fästa knivarna på.
Kniven är bra i förhållande till priset. Den är ändamålsenlig men vare sig sexig eller rolig. Den fyller sitt syfte och fungerar ypperligt som slit och slängkniv. Kanske den ultimata kniven för jägaren som köper ny kniv inför varje säsong och slänger de gamla för att det är för jobbigt att underhålla dem. Den spelar i samma liga som Cold Steel Penleton Light Hunter som man hittar på XXL för 199 kr.

Böker saluförs i Sverige av Wanderoo och modellen Böker Magnum Smal Game Skinner kostar 169 kr. Ett mycket bra pris för den som är ute efter en enkel men fungerande jaktkniv.
_______________________
Etersom jag lyckats med konststycket att tappa kniven under en av säsongens senaste jakter så fick jag länka bilderna från en butik...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar