Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 5 februari 2016

På rätt spår angående Girjasdommen

Uppenbarligen var jag på rätt spår när jag funderade över Girjasdommen i en blogpost igår. Httade efter ett tag en mycket intressant intervju på sameradion:

Citerar även artikeln:
En sameby kan inte ha ensamrätt, eftersom den samiska rätten vilar på alla samer. Det menar Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande och Jakt- och fiskesamernas ordförande, angående domen i Girjasmålet.Håkan Jonsson menar att det är bara en liten del av samerna som är medlemmar i samebyar.
- Den här domen visar bara att om man är medlem i samebyn har man rätt att jaga och fiska. Den säger ju absolut ingenting om övriga samer som med säkerhet också verkat på de här markerna, det vill säga också jagat och fiskat, säger Håkan Jonsson när Sameradion & SVT Sápmi ringer upp honom och ber honom kommentera Girjasdomen.
Om staten hade vunnit skulle staten äga rättigheterna. Hade det varit bättre tror du?
- Om man säger såhär: det är fel ingångsvinkel i överhuvudtaget. Den rätt som föreligger på de här markerna är en samisk rätt, det är inte staten som har rätt heller. Det är de samer som har nyttjat markerna som äger jakt och fiskerätten, så egentligen ska väl varken staten eller samebyn kunna vinna ett sånt här mål.
Det blir mycket intressant att se var detta slutar. Och hur många samebyar som hänger på och inleder liknande processer.

1 kommentar:

  1. Det blir en underbar diskussion eftersom man ofelbart hamnar i etnisk frågeställening hur man än vrider och vänder på saken. Är jag same bara för att jag vill vara same? Är jag svensk för att jag åkt tunnelbana i Stockholm? Den samiska kulturen är ju idag inte i närheten av den nomadkultur som då kunde motivera hävdvunnen nyttjanderätt (eller varför inte rätt till en egen stat) till vissa områden. Nomadkulturen har ersatts av ett mer industriellt renbruk med fast bosättning och allehanda maskiner. Rovdjursfrågan är lika påverkad. Innan skjutvapen och skotrar levde man sida vid sida med varg, björn och lo men kunde göra det för att man levde nomadliv och följde sina renar. Nu kräver indstrirenbruk att man utrotar vargen och det är enklet gjort med skjutvapen, skotrar, helikoptrar och mobiler - Därför har man också gjort det. Den moderna samen, jordbrukaren, jägaren eller industrialisten kräver "lean production" och då odlar man bara smågrisar eller vete eller ärtor, tillverkar bara kofångare ,nackstöd eller haldexkopplning. Det finns inte plats för rovdjur, nomader eller självhushållare.

    SvaraRadera