Med en tysk jaktterrier, en korthårig vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 23 februari 2016

Hemgjord glass

Igår firade hustrun och jag vår 13:e bröllopsdag. Efterrätten bestod av glass och kladdkaka. Glass har vi börjat göra själva, det är ganska enkelt. Vi har nämligen dels mycket ägg just nu och dels mycket grädde eftersom vi köper mjölk direkt på en gård. 

Hur som helst. Ägg delas i gulor och vitor. Vitorna vispas först fasta, det är viktigt att det inte kommer fett eller äggula bland vitorna för då går det inte. Sedan vispas gulorna med lite socker. Hur mycket socker man använder beror på smaksättningen. Man använder mer socker (0,5 dl/ägg) om man har osötad smaksättning (tex mörk choklad) och mkt mindre om smaksättningen är söt (sylt, daim). Slutligen vispas grädden. 

Smaksättning och gulor blandas. Därefter rörs äggviteskummet och grädden ner försiktigt. Allt hälls i en bra bunke som passar i frysen. Rör om någon gång i timmen tills det är klart. 
Glassen på bilden är smaksatt med daim. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar