Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 21 januari 2016

Recension: Böker Aurora

Jens Ansö är en mycket produktiv dansk knivdesigner. Till största delen har han arbetat med Böker men har även gjort enstaka sidoprojekt med andra tillverkare. I dagarna på ShotShow avslöjades ett samarbete med Zero Tolerance.

I denna recension skall en kniv som släpptes precis innan julen presenteras. Böker Aurora heter den och ligger i Bökers topsegment som kallas Manufaktur och tillverkas i anrika Solingen i Tyskland. Jag har haft tillgång till den i ungefär två månader, Under denna tid har jag edc*-at den dagligen och haft med den på i princip alla jakter jag varit på. Det har gett mig en god uppfattning om kniven i fråga.
Kniven är en hyfsat rejäl sak med en vikt på 145 gram, en vikt som hade varit betydligt högre om inte knivsidorna var tillverkade i titan. Utfälld mäter den 19 cm varav 8 cm är blad. Bladet är tillverkat i det moderna högklasstålet 154CM och är 4 mm tjockt. Bladet är drygt 30 mm från egg till rygg och har ett hål som man lätt kommer åt med tummen när man öppnar kniven. Bladet har en matt stonewash yta, vilket inte framgår av mina bilder.
Handtaget är 10 mm tjockt och tillverkat i anodiserad titan, det är mycket greppvänligt. Den ena sidan är räfflad, i ett mönster som för tanken till en uppgående sols strålar. Andra sidan är slät och innehåller låsningen, framelock kallas den. På den släta sidan sitter även ett clip, ett av de tightaste clip jag stött på. Det kräver nästan två händer för att få på plats i fickan, vilket är på gott och ont då kniven sitter väl på plats och man slipper tappa den** samtidigt som det är lite bökigt. Kniven är öppen i ryggen vilket gör att det är lätt att komma åt att rengöra den när den använts.
I praktiken då?

Jo Aurora har som sagt fått följa med i skog och mark sedan julledigheten. Skall man uttrycka sig i korthet så är det en rejäl kniv som fungerar mycket bra för jakt. Bladet är kort nog att dölja i handen när man öppnar upp klövvilt. Den är liten nog att komma åt inne i djuret när det tas ur. Formen på bladet gör det till en alldeles ypperlig flåkniv. Nackdelen som kommer med ett bra flåknivsblad med hög rygg är att de ofta kan vara lite svåra att sota djur med. Det gäller även denna. Det är helt enkelt för grovt för att man skall kunna flå på ett lätt och smidigt sätt. För saks skull har jag även späntat ved med den, det fungerade bra, såväl att slå med ett vedträ mot ryggen som att bända och bräcka. Trots misshandeln har den behållit sin smidigt löpande öppning/stängning och inte rubbats i sidledd utan är fortfarande centrerad.
Sammanfattningsvis är det en väldigt bra kniv med tydlig och funktionell design. Den passar bra för jakt och friluftsliv. För mig är det definitivt en keeper som kommer att få följa med ofta i skog och mark.

Kniven är numrerad, just mitt exemplar har nummer 009 så det är tidigt i serien. Ibland är det bättre att köpa senare nummer då eventuella barnsjukdomar kan ha åtgärdats. I Sverige är det Wanderoo som distribuerar Böker. Aurora kostar 2699 kr över disk.
________________
*edc = every day carry, dvs haft med den i fickan.
**Det har hänt mig ett par gånger att knivar med slappa clip fastnat i något och förlorats. Det kommer inte att hända med denna kniv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar