Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 18 januari 2016

Kissa blod

Igår var jag ute en sväng med Missan, min tyskterrier. Hon jobbade på rätt bra. Det var skare som bar henne med lite nysnö ovanpå och strax under 10 grader kallt. En ganska skön dag i skogen med andra ord.
Vi var inte ute så värst länge. En timme och en kvart enligt GPS-en, som jag nollställde redan hemma så effektiv jakt var mindre än så. Mot slutet så var Missan lite trött, lite stukad. Höll svansen lågt. Jag kopplade upp henne och vi gick hemmåt. Två gånger på vägen hem stannade hon för att kissa. För var gång blev jag allt oroligare. Det var blod i urinen...

Väl hemma så googlade jag. Hittade som vanligt en massa konstigheter, men på veterinären.nu hittade jag något intressant:
Fråga:
Efter min hund har varit ute och jagat idag kom den hem och drack en hel del vatten sen ca 1-2 timmar efter kisade. Den inne och det var blod. En hel del kom på 2 olika ställen min hund är en Drever också så vad kan det bero på?
Svar:
Hej!
Tyvärr har ditt svar dröjt då vi har fått mycket frågor på sistone. Även normalt så hinner vi sällan svara samma dag, om man har en akut fråga så behöver man därför ringa närmsta öppna veterinärmottagning.
Blodet i urinen kan bero på t ex överansträngning från jakten. Musklerna kan då påverkas och det kan bli blod i urinen. Ibland kan även njurarna skadas av detta. Om hunden verkar trött eller hängig så behöver man därför söka veterinär akut. Om hunden mår helt som vanligt och bara kissar lite rosa en enstaka gång så kan man avvakta och se vad som händer. Om hunden kissar mer blod eller verkar må dåligt på något annat sätt så är det dags att söka veterinär.
Det finns också andra orsaker till att hunden kan få blod i urinen, som t ex urinvägsinfektion, prostataproblem eller grus i urinvägarna.
Jag hoppas att din hund mår bra igen!
Att kontakta veterinären akut en söndag gör jag bara om det är akut. Nu valde jag at istället hålla koll på Missan för att kontakta veterinär idag måndag, om jag bedömde att det skulle behövas. Hur som helst. Missan åt och drack som vanligt på em/kväll. Vid två tillfällen gick jag ut och lät hnne kissa i snön på tomten. Snö är bra, det avslöjar oundvikligen färgen på kiss. Och kisset var klargult båda gångerna, inte en tillstymelse till blod. Inte heller nu på morgonen var där något blod i urinen.

Alltså ringer jag inte veterinären utan fortsätter hålla koll på hennes urin. Som mitt schema ser ut så blir det ändå ingen jakt för henne förrän tidigast på lördag så det är enkelt att hålla koll på henne.

2 kommentarer:

 1. Hoppas hon fortsätter må bra.
  Skönt att slippa kontakta veterinären, nästan var gång jag själv gjort det har svaret varit vila och väntan. Numera kontaktar jag dem bara vid uppenbar kris, vilket aldrig hänt hittills.

  Helt orelaterat, kan du inte skriva en artikel om hur man slipar en kniv? Jag köpte mig ett diamantbryne från Clas Ohlsson som jag vet du har rekommenderat tidigare, försöker slipa enligt instruktioner men känner att jag inte riktigt får till det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har samma erfarenhet som du vad gäller vet. Det får vara något väldigt uppenbart för att man skall gå dit.

   Jag skrev en liten text om knivslipning för ett år sedan: http://lipoptena.blogspot.se/2015/02/knivskola-for-jagare-slipa-och-bryna-en.html
   Jag tycker det är svårt att beskriva hur man gör. Det viktigaste är nog trots allt att man behåller samma vinkel hela tiden. Gör man inte det så blir det pannkaka. Därför försöker jag hålla antingen kniv eller bryne fixerad när jag skärper en egg. Sedan är vissa knivar väldigt svåra att skärpa upp, tex är raka eggar lättare än kurvade.

   Radera