Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 12 januari 2016

Jaktsäsongen närmar sig sitt slut - dags att fundera över vapeninnehavet

När jaktsäsongen närmar sig sitt slut kan det vara bra att fundera över sitt vapeninnehav. Vilka vapen har använts mest? Vilka vapen har inte använts? Känns alla vapen "rätt"? Finns det anledning att överväga att byta ut något?

Såhär ser läget ut för mig:

Miroku cal 12, en bössa som kom in i skåpet under hösten. Den ersatte en småviltstudsare (klass 4) som jag insåg att jag i princip aldrig använde. Jag har knappt hunnit använda den nya bössan så tiden får utvisa huruvida det är en som bor i min garderob permanent eller ej.

Miroku cal 20, en skabbig och sliten bössa som är fenomenalt trevlig att skjuta med. Har använts mycket till fågeljakt. Det är en riktig "keeper", på sikt finns det en risk att den skickas vidare. Men i så fall beror det inte på att jag vill bli av med den utan för att det skulle vara en väldigt bra förstabössa till min dotter om hon börjar jaga.

Drilling, 12/12/8x57jr, också en bössa som varit med mycket i skog och mark. Den täcker in de flesta situationer. Definitivt en keeper.

Kulgevär 9,3x62. En bössa som även den fått vara med mycket i skog och mark. Synnerligen trevlig och välskjutande.

Kulgevär 6,5x55, svärfars gamla älgstudsare. Den har inte varit med jättemycket men med sina 7 eller 8 skogsdagar så har den ändå varit uta mer än de flesta jaktgevär i sverige med tanke på att det genomsnittliga vapeninnehavet hos en svensk jägare är mellan 2 och 3 bössor, den genomsnittlige jägare jagar 26 dagar/tillfällen per år.

Kulgevär 30-06. En bössa som är trevlig att skjuta med. Men den kommer i princip aldrig med ut i skog och mark. Tror bara jag använde den första dagen på bockjakten.... Men varför blir den stående? Svaret är enkelt när jag tänker efter. Den är för tung och otymplig. Det finns en övervägande risk att denna bössa byts ut mot en annan klass 1 bössa som är lättare.

Som ni ser så har jag använt 3 av mina vapen riktigt flitigt, ettt fjärde har använts ganska ofta. En hagelbössa har inte använts mer än för lite testskjutning, men eftersom den är nyinköpt så vill jag inte jaga med den innan jag har skjutit några hundra lerduvor med den och lärt känna den. Mitt sjätte gevär upplever jag som för tungt och klumpigt för att plocka med mig, antagligen kommer den bössan att bytas ut. Mot vad? Ja det får vi se, men nu vet jag att det finns anledning att börja se sig om lite granna efter något nytt.

3 kommentarer:

 1. Går själv i dessa funderingar. Grundsynen är ungefär.

  1. Hagelbössa som jag trivs med överallt. Dvs fågel, hare, räv och rådjur. Har en Husqvarna 300C Jakt cal 12 som funkar bra. Ett av de sista vapen som hämtades kändes på inne på Husqvarna fabrikens område även om tillverkningen då sedan länge var flyttad så fanns en del funktioner som reparation kvar.

  2. Kulvapen som jag trivs med överallt. Primärt till klövvilt i olika situationer och sekundärt till lockjakt på räv. Önskvärt att kunna byta sikte fram och tillbaka från nuvarande 2,5 - 10 Trijicon till mindre förstoring typ 1-4 ggr förstoring. Mao här är köp lågförstorande sikte med belyst riktpunkt samt nya fästen för lätt byte utan inskjutning mellan. Bössan är just nu är farfars gamla Husqvarna 1900 30-06 men lär i framtiden bytas mot något lättare och anpassad kolv ev också ljuddämpare men sikte går före.

  3. 22LR billig och kul att skjuta med för övning främst men även en och annan kråkfågel kan dimpa i backen. Dessutom bra insteg för tjejerna att börja skjuta med vid sidan om luftgevär. Just nu CZ 455 Thumbhole med kikarskikte. Lite för tung för tjejerna men funkar i bänk för dom... mao kanske blir byte framöver till lättare vapen alt ett till men den äldsta tjejen är bara 5 år så inte i år.

  4. Drilling, på önskelistan! Kula ska vara klass 1 pga vildsvin och eventuella älgkalvar. Kostnad gör att det får vänta... mao spara pengar och göm dom för frugan ;-)

  5. Rävlock och rådjurs pürsch bössa. Funkar med nuvarande kulvapen även om det är lite overkill i skottverkan ibland. Ej prioriterad i inköp då det inte blir så många sådana jakter.

  6. På sikt vill man ju gärna fylla på men jag lär hinna ändra mig några 1000 gånger innan jag är så långt...

  Bonus: Luftgevär men mest för att försöka locka tjejerna till att skjuta.

  Sammanfattningsvis så är det mest hur vapenköp prioriteras i familjeekonomin som bestämmer hur mina fantasier kan infrias eller inte... Och vid sidan om det så behöver jag lägga lite mer tid på skjutbanan vilket är prioritering i familjekalendern och än mer, som alltid, helst jaga mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De allra flesta klarar sig på dina vapen 1-3, men det är ju kul med mer. Och det där med specialiserade bössor är inte helt dumt om man jagar mycket.
   Jag valde bort min 22LR till förmån för en hagelbössa till. Var ute efter stålhagelmöjligheten, samt utgick från det faktum att jag knappt använde den. Till massövning är det framför allt luftgevär som gäller för oss, inte minst eftersom vi har ett par stycken så ungarna också kan vara med lätt och smidigt.

   Radera
  2. Självklart går famlijeekonomin först, samtidigt så finns det i Sverige väldigt många bra och prisvärda lite äldre bössor som bara väntar på en användare.
   För din del kanske en lite äldre huskvarna (eller annan m98) i 6,5 skulle kunna vara bra som pürchbössa, behöver inte kosta många slantar. Modifiering av kolven eller ny kolv på det och ett ok kikarsikte (fast 8x56 kanske, finns fina europeiska som kostar väldigt lite i förhållande till den optiska prestandan) så har du den funktionen ordnad utan att familjen behöver märka så mycket.

   Radera