Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 11 januari 2016

De viktigaste frågorna för jakten idag

De senaste veckorna har jakten drabbats ordentligt av effekter från samhället:

Vi har sett kraftiga reaktioner mot EU:s förslag om revidering av vapendirektivet. Strax efter årsskiftet gick remisstiden ut för att komma med synpunkter angående den svenska reaktionen på det hela. Jag hann inte skriva något remissvar vilket grämer mig, men jag har i vart fall legat på politikerna med upprepade mail till såväl våra folkvalda i regering/riksdag som i EU.

Vi har sett en total juridisk katastrof vad gäller årets vargjakt. Naturvårdsverket gick ut med ett specifikt antal, detta höjdes av länsstyrelserna. Vilket stoppades av juridiken varvid en kort jakt på en handfull individer kunde genomföras. Det känns som ett juridiskt moras just nu. Det hårda drev som drabbat en eftersöksjägare, som helt i enighet med instruktioner från polisen avlivade en varg på nyårsafton, ligger också i linje med förståelse och oförståelse för naturen.

Detta är två händelser som jag bara kan se som en effekt av att avståndet mellan naturbetraktande och naturbruk aldrig har varit så lång som nu. Hade fler varit medvetna om hur natur brukas hållbart så hade vi inte upplevt lika omfattande problem med vargjakten, och med en större vana av att vapen behövs som arbetsredskap när natur förvaltas så hade vi aldrig sett så puckade och ogenomtänkta förslag som det EU lagt angående vapen. Båda dessa frågor ligger på såväl EU nivå som nationell nivå.

Som jag ser det blir därför jaktens, jägarnas, jakttidningarnas och jaktorganisationernas stora utmaning inför framtiden att öka förståelsen för hur jakt bedrivs och för att jakt på rovdjur behövs. Vi behöver även poängtera att vi för att kunna genomföra vår jakt på ett etiskt och effektivt sätt behöver vettiga arbetsredskap, inte minst i form av vapen. Detta innebär inte minst att vi måste tänka igenom hur vi visar jakt och villebråd för vår omgivning. Till exempel på sociala medier där inte minst filmer men även bilder mycket snabbt kan skapa stora problem för jägarna och jakten.

1 kommentar:

  1. Man får invänta den dag då ett barn blir uppätet i Stockholm av varg...

    SvaraRadera