Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 14 januari 2016

Jakt för att bekräfta affärer och allianser

Igår på P1-morgon var det tydligen diskussion om företagsledningar som jagar tillsammans. Såhär stod det på SR:s hemsida:
Jägaren Jan Guillou om direktörernas jaktresor: Inget lämpligt ställe för affärerPublicerat onsdag 13 januari kl 20.14
Direktörer som är ute i skogen och jagar på andras bekostnad är i hetluften igen.
2014 började Svenska Dagbladet skildra hur topparna inom skogs- och hygienföretaget SCA flög privatjet och åkte på lyxiga jaktresor. Det ledde till att både styrelseordförande och vd i SCA fick lämna sina poster.
Nu avslöjar Svenska Dagbladet att även Swedbank har ordnat jaktresor för kapitalstarka kunder.
Hör Joel Dahlberg, reporter på SvD berätta om Swedbanks jakter. Och hör Jan Guillou, författare, journalist och jägare om kopplingen mellan direktörer och jakt. kl 06.39
För det första kan man notera att Jan Guillo från att ha varit en skjutjärnsjournalist med flera intressanta skalper i bältet nu har lutat sig tillbaka och funterar som någon slags jagande kändis som kan kommentera lite vad han vill. Och när han inte gör det så skriver han historiskt förlagd skönlitteratur som kritiseras av expertisen men där alla kommentarer verkar rinna av JG som vatten på en gås. Därför förväntar jag mig inte att JG skall ta till sig av min kritik heller.

Jakt är sedan urminnes tider en plats där affärer görs upp och allianser befästs. Jakten, åtminstone högviltjakten, har i årtusenden (ja faktiskt) varit reglerad och förbehållen överklassen. Det har varit en arena för uppvisning, för statusmässig manifestation* och för att bekräfta/befästa affärer och allianser. Så är det fortfarande internationellt på många håll, så att förvånas över att det inte skulle vara så i svenskt näringsliv är bara naivt. Därmed inte sagt att det är något jag gillar. Eller rättare sagt. Jag är nog lite avundsjuk.

______________
*Lite av glansen finns fortfarande kvar i fråga om tex Kungajakt där kreti och pleti knappast får delta men som ändå väcker uppmärksamhet och i princip varje år kommer med i någon nyhetssändning. Eller så kommer den givna löpsedeln "Kungen skjuter vilt i ....." för den lokala morgontidningen.

1 kommentar:

  1. Hmm...
    Lokala jaktlag har en viktig social funktion som tydligt blivit viktigare under senare år....

    SvaraRadera