Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 9 december 2015

Rävens dvärgbandmask trivs bra....

Forsknignen kring rävens dvärgbandmask i Sverige går vidare efter de första fynden 2010. Nu har det konstaterats att parasiten inte har några problem att sluta sin livscykel i sverige:
För ett par år sen visade Andrea Miller att masken fullbordar sin livscykel här, när hon hittade en smittad vattensork i skogarna i gränstrakterna mellan Nyköping och Gnesta. Hon har nu hittat ytterligare tre smittade sorkar där.
– Alla sorkar kommer från det området och de kommer från ett och samma fält i det här området, säger Andrea Miller.
Hon har också hittat flera prover på infekterad rävspillning, vilket gör det här området till det område med flest positiva prover hittills av de områden som undersökts. Men det är svårt att dra några slutsatser om vad det betyder för hur vanlig parasiten är.
Samtidigt visar annan forskning att den största spridningen rent geografiskt är de drabbade områdena i Katrineholm, där positiva prover hittats i över en mils radie.

4 kommentarer:

 1. Tror du att alla jägare som tar sina hundar in i Sverige avmaskar sina hundar nu när det bara en rekommendation och inte ett tvång?

  Det gäller både utländska jägare som kommer hit och svenska jägare som jagat utomlands.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ärligt talat ingen aning om hur vanligt det är att folk tar med hundar utomlands (till eller från sverige). Och jag har ingen aning om hur vanligt det är med jakthundar i förhållande till sällskaps eller brukshundar.
   Nu rör sig jakthundar i terrängen på ett sätt som gör att det är de som har störst risk att komma i kontakt med rävens dvärgbandmask så du har delt rätt i att det är dessa hundar man borde fokusera på.
   Ett sidospår är fransk lungmask som tex finns på Kosteröarna utanför Bohuslän. Dit kan man rimligen anta att de kommit via utländska båtturister.

   Personligen anser jag att rekommendation (eller bör) i de allra flesta fall skall ses som tvång. Och jag antar att om det inte vore för EU så hade det varit tvång...

   Radera
  2. Här kan ju tex jaktarrangörer, tänker framför allt på ripjakt, kräva intyg på avmaskning från sina gäster. Det vet jag inte om de gör, men det hade varit bra och ansvarsfullt om de gjorde det.

   Radera
  3. Jag håller med dig om att det borde vara ett tvång men frågan är om alla ens vet att det finns en rekommendation. Det man hört via massmedia är att man inte längre behöver avmaska sin hund. Jag kontaktade diverse myndigheter när dom skulle ta bort tvånget men jag har för mig att dom skyllde på EU. Jag är rätt frustrerad över huvud taget när det gäller Sveriges agerande kring dvärgbandmasken. Jag röstade nej till EU och jag gillar inte alls dom öppna gränserna och jag tycker mest vi fått en massa problem och nackdelar genom att vara med.

   Radera