Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 15 december 2015

Boksläpp: De jagade jägarna

Om du inte har något att göra på fredag kanske du är intresserad av att besöka Härjedalen. Mellan 10 och 12 på Lillhärdals bibliotek så finns det chans att träffa författarna.
Bakgrunden är såklart det ökända "lillhärdalfallet" då ett gäng jägare misstänktes för illegal vargjakt och under flera års tid var misstänkta. Dett gick upp i rätten, först tingsrätten där de friades sedan hovrätten. Även i hovrätten blev det friande dom.

Såhär beskrivs boken:
”De jagade jägarna” är en bok som tar sin utgångspunkti ett rättsfall om påstådd jakt på varg i Lillhärdal isödra Härjedalen.
Boken innehåller en detaljerad beskrivning av fallet somsådant, men det kanske mest intressanta är ändå deslutsatser och farhågor, som uppstår ur det, som utspeladesig i Lillhärdal i maj 2012.
Förutom att vara ett långt utdraget rättsfall, beskriver dethur vargkonflikten nu även nått ända in i vårt rättsväsen.
Olika myndigheter tycks i sin iver att skydda den allt störrevargpopulationen, ta sig rätten att tänja på gränserna försina egna mandat.
Vi har sett det tidigare, i fallet med barnläkaren påAstrid Lindgrens barnsjukhus och i fallet Thomas Quick.
När länsstyrelserna nu beviljar sig själva tillstånd, att sättaut hemliga kameror i skogarna, verkar skyddet av vargenövergå till jakten på jägarna. I ett vargrevir har jägareninte bara att acceptera en minskande viltförekomst ochrädslan för att förlora en familjemedlem – jakthunden.
Nu tillkommer även oron för att bli fotograferad i lönndom,med tillhörande hot om fleråriga rättsprocesser. Dettaoberoende av om det finns något bevis på vargjakt, ellersom i Lillhärdalsfallet, snarare flera bevis på motsatsen.
Vilken annan noga kontrollerad skötsam grupp i det svenskasamhället jagas av myndigheterna på samma sätt, somsker med jägarna?
Mikael Moilanen på Jakt & Jägare har gjort en liten film om boken:Jag har ingen aning om boken är bra eller inte, om den är väl argumenterad och underbygd eller en renodlad partsinlaga. Jag hoppas att författarna tagit sig tid att prata med åklagaren och inte enbart väljer jägarsidan. Nåja. Det må vara hur det vill med det, jag tycker dock att det är mycket intressant att den faktiskt ges ut.
HÄR beställer du boken.

1 kommentar:

  1. Boken är nu läst och man blir skrämd och förvånad vad myndigheterna kan hitta på när de är på det humöret. Boken är faktaspäckad med källanvisningar, de har använt tillgängligt material. Det tas också upp en del andra rättsskandaler. Polisen verkar ha glömt bort att de har en skyldighet att agera preventivt och förhindra brott i det här fallet har det gällt att bara sätta dit någon för grovt jaktbrott. Insatsen fick orimliga proportioner, hade polisen velat förebygga brott så hade det nog räckt att åka ut i området någon gång då och då väl synliga, det är vanliga "gubbar" inga gangsters.

    SvaraRadera