Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 16 november 2015

Ridolycka - häst skrämdes av varg(?)

Igår nåddes jag via sociala medier om uppgiften att en ryttare kastats av sin häst i Sjundareviret. Såhär löd de första uppgifterna som jag fick del av från lite olika håll/delningar:
Häst med ryttare i sken i sjunda reviret. Häst vädrade i luften och fick tokspel. LST på väg för att se om det finns ev spår. Ryttare till sjukhus med helikopter.
Ett par timmar senare hade Svensk Jakt jobbat vidare med uppgifterna och fått fram lite mer information. I Svensk Jakt kan man läsa:
På söndagen inträffade en ridolycka som den inblandade hästens ägare nu misstänker kan sättas i samband med vargens frekventa närvaro runt gården. Den aktuella hästen ägs av en person som inte vill framträda med namn, men som för Svensk Jakt berättar om händelsen:
– Jag äger en häst som min medryttare idag gav sig ut på en ridtur med. När de kommit en bit på vägen stannade hästen plötsligt. Den vädrade i luften och fick total panik, vände på en femöring och satte av i sken.
Vidare:
– Det här är en van ryttare, hon är ingen nybörjare, och den här hästen är trafiksäker. Han reagerar inte för älg, vildsvin eller några andra vilda djur, men under den senaste tiden har hästarna över lag varit lite oroliga under våra ridturer, säger hästens ägare, som även berättar att man upplevt fem–sex liknande incidenter – dock inte lika allvarliga som söndagens – med hästarna sedan i somras.
– Det har varit tillfällen när hästarna har reagerat konstigt, annorlunda än de någonsin tidigare gjort. Med tanke på att vi sedan midsomras haft varg här i närheten med jämna mellanrum, så lägger man ju ihop ett och ett. Det är klart att vi misstänker att det är varg som hästen reagerat så här kraftigt för, säger hästens ägare.
Och såhär ligger det till med den skadade ryttaren:
Ryttaren har berättat för hästägaren hur hon inte fick någon som helst kontroll över hästen och därför valde att kasta sig ur sadeln. I fallet skadade sig ryttaren så svårt att hon med amublanshelikopter fick föras till Karolinska sjukhuset i Solna. Det är i nuläget inte känt hur omfattande skador ryttaren ådrog sig, men de ska inte vara livshotande.
Annan media refererar ännu så länge Svensk jakt. Inne på FB-gruppen Ja till varg finner man följande smaklösa och okänsliga kommentar av gruppens sektledare Urban Prytz (klicka på bilden så kan ni läsa det hela i helrkärmsläge):
Att människor skadas är alltså inget som Prytz beklagar. Han tar istället tillfället i akt och skyller på gården Molstaberg samt jägarorganisationerna. Den avslutande meningen Vi kommer inte att ge oss förrän vi lagt era jävla maffiaorganisationer i ruiner med DEMOKRATISKA metoder!!! Uttalandet verkar avse såväl Molstaberg som LRF och SJF, kanske även stallet som hästen kom ifrån. 

6 kommentarer:

 1. Man slutar aldrig att förvånas över vad som skrivs i Ja till Varg!
  Noterade också inlägget om neutral inställning vid skrivande av C-uppsats av Linnéa Gilman. Måste bara citera utgångspunkten för hennes uppsats.
  "Jag försöker hitta argument från båda hållen och vara någorlunda neutral själv, men givetvis kommer slutsatsen luta åt en positiv attityd mot vargen."

  Vill man hjälpa till med uppsatsen och argumentationen så gör hennes undersökning.
  https://www.surveymonkey.com/r/38GQT7T

  SvaraRadera
  Svar
  1. noterade också uppsatsen. Kunde inte riktigt bestämma mig för om jag ville lyfta fram den eller ej.

   Radera
  2. Läser man frågorna så märker man rätt tydligt att de är ställda ur perspektivet att den som frågar älskar varg och inte riktigt gillar jakt.
   Jag svarade ändå för skojs skull och vad det verkar av snacket på facebook så är det fler jägare som svarat vilket kan göra det lite intressant att se resultatet då jag antar/tar för givet att även detta kommer vinklas med tanke på citatet ovan.

   Radera
  3. När jag undervisat på universitetet och handlett uppsatser så har jag framhållit att uppsatsskrivandet är en övning i att använda vetenskaplig metod. Då får man inte, som Linnea Gilman, på förhand peka ut att hon driver en åsiktsbetonad linje. Det gör att hela syftet med övningen faller.

   Radera
 2. Tack för en bra blogg föresten. Är den blogg jag läser mest frekvent!

  SvaraRadera