Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 26 november 2015

Jägarna som TV-serie - nya uppgifter

Kjell Sundvall har regiserat många filmer, bland annat Jägarna  från 1996 och uppföljaren Jägarna 2 fjorton år senare. Sedan ett par år pågår spekulationer om det blir en TV-serie baserad på Jägarnafilmernas huvudperson Erik Bäckström*.

I maj 2013 tyckte manusförfattarna att det var lagom att pitcha TV-serien och fick på Cannesfestivalen via TT ut en liten artikel som publicerades på nöjessidorna i tidningar landet runt. Då var budet att Sonet film skulle dra igång inspelningen 2014. Uppenbarligen gick det lite skakigt med manusskrivandet för i december 2013 gick manusförfattarna via Aftonbladet för att göra reklam för TV-serien. Man får intrycket av att intresset var tunt, eller att manus kanske inte höll för vid det laget borde man kommit längre om planen att dra igång filminspelningen 2014 var allvarligt menad.

Därefter har det varit ganska tyst. Jag har i vart fall inte hittat något som antyder att projektet lever. Förrän igår då en länk till NSD dök upp i mitt flöde. Produktionen har nu flyttat över till Harmonica films. Per Janreus på Harmonica films berättar:
– Vi håller på och tittar på eventuella samarbeten, inspelningsplatser och var man i sådana fall kan ha basen för en sådan produktion, säger producenten Per Janérus.
Vidare:
– Vi har haft möten i ett antal kommuner i Norrbotten. Att vi jobbar med projektet är ingen hemlighet men jag har svårt att prata detaljer när det fortfarande är under utveckling. Förhoppningsvis kan jag berätta mer efter nyår,
Såväl Lassgård (som spelar Erik Bäckström) som Kjell Sundvall (regisören till Jägarna och Jägarna 2). Har tidigare sagt sig vara intresserade om manus håller tillräcklig klass. I likhet med Jägarna och Jägarna 2 är tanken att TV-serien skall baseras på verkliga fall, manusförfattarna Björn Carlström och Stefan Thunberg, som skrev Jägarna 2, har skrivit på manuset i ett par års tid.

Filmen Jägarna, från 1996, baseras på den så kallade Kalixhärvan, en tjuvjakthändelse med förgreningar in i polisen, som utspelade sig 1983. SR P3 har gjort en mycket intressant dokumentär om Kalixhärvan:


Uppföljaren, Jägarna 2, från 2010, baseras på Carolin-fallet som inträffade 2008.

Manuset till TV-serien Jägarna baseras också på verkliga fall från norra Sverige. "Det är tilltalande att man känner igen sig på något sätt" säger Björn Carlström, den ena manusförfattaren.

Skall man vara helt ärlig så är det i nuläget fortfarande ytterst oklart om det blir någon inspelning.
___________________________
*Antagligen är den sympatiske polisen Erik Bäckström en hyllning till Leif GW Perssons synnerligen osympatiska och korrupta, men underhållande, polis Evert Bäckström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar