Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 18 november 2015

EU komissionen: förbjud alla halvautomater!

Äger du en halvautomatisk bössa?
Har du någonsin funderat på hur länge till du får göra det?

Om EU-kommissionen får igenom sin förslag om förändring av vapendirektivet kanske det inte blir så länge till*... Såhär skrev komissionen i en pressrelease tidigare idag angående skärpningar i vapendirektivet:
Stricter rules to ban certain semi-automatic firearms, which will not, under any circumstance, be allowed to be held by private persons, even if they have been permanently deactivated;
Får EU-kommissionen som de vill så kan man som civilist inte under några som helst omständigheter få äga en halvautomat**. Det finns en hel räcka till med förslag vilka ligger i linje med, eller går något längre än, de förslag Cecilia Malmström drev för några år sedan och som röstades ner.

Det är lite osmakligt att EU-kommissionen utnyttjar illdåden i Paris för att piska upp stämningen och försöka få igenom ett tidigare nedröstat förslag. För nu som tidigare faller stora delar av förslagen på att de bara handlar om legala vapen. Inte om de illegala som är de egentliga problemen. Och vill man förhindra att legala vapen hamnar i fel händer så kan man ju införa förvaringsregler som liknar de svenska. För det stjäls väldigt få legala vapen i sverige och ännu färre används sedan i brottslig verksamhet. Det är så vansinnigt mycket lättare att få tag på högkapacitetsvapen via smuggling från balkan än via inbrott i jägarhem..... Där finns fortfarande näst intill outsinliga mängder vapen i omlopp sedan inbördeskrigen på 1990-talet. Men att ge sig efter de skulle innebära att man tullar på den fria rörligheten inom EU, och det är tydligen värre än att ge sig efter de statistiskt sett ganska få legala vapenägarna.
____________
*Notera att man i sverige inte får dra in en given licens hur som helst bara för att reglerna ändras. Det upptäckte polisen strax efter Breivikdådet då Ruger mini 14 förbjöds....
**Ja jag vet att det står "certain semi-automatic rifles" men jag valde att spetsa till det lite.
____________
Det finns en bra och mer insatt artikel på ämnet på Svensk Jakt. Den har inte lika många osakliga rallarsvingar som min ;-)
Även Jakt & Jägare har fångat upp det hela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar