Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 21 september 2015

Hovjägaren vill tillbaka till 1664 års jaktstadga...

...åtminstone är det det intryck som förmedlas när METRO refererar en artikel i tidskriftern Big Game. I METRO kan man läsa:
I intervjun är hovjägaren Peter Vilidu starkt kritisk till Svenska Jägareförbundet och tycker att det finns för många jägare.
– Lägg ner Svenska Jägareförbundet och börja om. Det är en skamfläck. De jobbar mot ett enda mål: att tjäna pengar. Därför lurar de ungdomar att bli medlemmar, säger han till jaktmagasinet Big Game.
Han tycker att utbildningsnivån hos nya jägare är alldeles för låg.
– Låt säga att jag har två kompisar. Den ena vill börja spela golf och den andra vill börja jaga. Vem tror du är klar med sin utbildning först? Den blivande jägaren förstås. Och det är han som sedan får tillstånd att ha vapen och ska gå ut och skjuta på levande djur. Hur fan hänger det ihop?
Vidare:
Redan vid 28 års ålder kunde Peter Vilidu titulera sig som hovjägare. Med 30 år på jobbet kan han konstatera att jaktintresset är stort i kungafamiljen. 
– De har fått den rätta förståelsen för vad jakt handlar om. Både när det kommer till säkerhet och etik. Och de fattar att man inte kan gå rätt fram emot ett vilt även om man är kung. Man måste lägga sig ner på knä och börja krypa. Och det gör de. Fy fan, de kan krypa 300 meter i koskit. Kungen likaså. 
Skall man sammanfatta intrycken av detta så  anser alltså hovjägare Peter Vilidu att jakt åter skall bli ett privilegium för ett fåtal. Det där med allmogerörelse verkar han inte gilla. Inte på något vis. I praktiken verkar han vilja tillvaka till 1664 års jaktstadga i vilken all jakt och fångst efter matnyttigt vilt var förbjudet för de ofrälse.

Näe, jag skall nog gå med i republikanska föreningen bara för att Vilidu inte skall få kalla sig hovjägare!

2 kommentarer:

  1. Du kanske får vara med som drevkarl eller flå och ta ur djuret, precis som det var under 1600-talet och som lön får du dela räntan med hundarna :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Njä. Tror inte det. Jag har alltid varit mer förtjust i Dacke och Engelbreckt än kungarna.... Det finns något i grunden sunt med ett bondeuppror. Även om de alltid föll sönder i samma ögonblick som skörden skulle in...

      Radera