Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 28 augusti 2015

SVT och jaktligt missförstånd

Aftonbladet och Expressen har skrivit om en incident som inträffade för ett par dagar sedan i samband med inspelningen av Wild kids.

Inspelningsteamet hade samlats i Kolmården utanför Norrköping när en arg man "stormade" in. Han var jägare och jaktlaget planerade bockjakt i området. Aftonbladet:
– Han kläckte ur sig att det var tur att han inte sköt någon unge. Det gjorde dem illa till mods.
Jag förstår jägaren. Om man har planerat jakt och det helt plötsligt dyker upp en massa folk som man inte känner till så blir man naturligtvis väldigt rädd, och irriterad. Särskilt om man bor långt från marken vilket blir allt vanligare idag. Expressen skriver:
– Vi hade tillstånd av markägaren, sedan måste det ha blivit något missförstånd för det dök upp en jägare som trodde att han arrenderade marken. Han sa att "Vi har börjat jaga här nu". Teamet hade fått uppgift om att jakten skulle börja den 1 september, säger Lisa Andrae, projektledare för "Wild kids" i SVT.
Aftonbladet skriver:
– Vi hade fått tillstånd från markägaren att filma där under hela dagen. Enligt honom skulle jakten börja den första september. Därför blev teamet väldigt förvånade när det kom en ganska ilsken man där på eftermiddagen
Vidare:
– Men vi hade fått tillstånd från markägaren och så vitt jag förstod hade de inte ens börjat jaga. Det var väl därför han blev ganska sur, för att de inte fick börja jaga.
Vidare:
Bockjakten, där man jagar rådjur, pågår mellan den 16 augusti och 30 september. Men enligt Lisa Andrae hade SVT stenkoll på att det inte skulle ske någon jakt under inspelningen.
– Ja det var skriftligt, vi var väldigt noga med det där. Det var väl där det rådde lite delade meningar, mannen som dök upp tänkte väl börja tidigare. Det är tråkigt att det blev så. De på plats försökte förklara men det var så upprörda känslor. 
 vidare:
Programledaren Rickard Olsson var inte på plats under inspelningen men berättar att han hört om den otrevliga stämningen som uppstod.
– Jag tror att han var ute och cyklade. Han gick runt och gormade men vi hade tillstånd att vara där.
Jag tror, utan att veta något mer om händelsen  än det som återgetts i tidningarna, att skulden ligger på markägaren. Markägaren har arrenderat ut jakträtten. Samtidigt har han gett tillstånd till att wild kids skall få spela in på marken. Problemet är antagligen att han inte meddelat jakträttsarrendatorn om att wild kids skulle vara i området.

Nu skall jag spekulera rejält. Jag misstänker att priserna på jaktarrenden är relativt höga i området, det är nära till större städer och det finns fina viltstammar. Två faktorer som drar upp priserna rejält. Eventuellt utgörs jaktlaget av relativt långväga jägare, det skulle inte förvåna mig om de kommer från stockholm. Det kan till och med hända att jaktlaget hade bestämmelser om att bockjakt endast fick ske vid ett gemensamt tillfälle, detta vet jag naturligtvis inte men det är teoretiskt mjligt att det är så och att det är en jakt som planeras långt i förväg.

Hur det än må vara med det hela så är det högst sannolikt markägaren som gjort fel. I praktiken har hen sålt kakan två gånger, först till jakträttsarrendatorn sedan till produktionsbolaget Jarowskij som spelar in wild kids.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar