Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 28 augusti 2015

Den senaste veckans nyhetsstorm om civilt vapenägande

Den senaste veckan har var och varannan tidning (tex corren, nwt, unt) rapporterat om hur många civila vapenägare det finns i olika delar av landet. Särskilt har det lyfts fram hur många extra farliga (automatvapen tex kulsprutor, automatkarbiner och k-pistar) eller udda vapen (armbprst, tårgasanordningar) som folk ute i stugor och lägenheter äger.

"Nyheten" har sitt ursprung i Nyhetsbyrån Siren. Siren bildades 2001 och har nischat sig på att samla in offentlig information från myndigheter, sammanställa detta i listor eller diagram och förse informationen med en kort ingress varefter nyheten kablas ut till de mediaföretag som prenumererar på tjänsten. Därför hamnade denna "nyhet" i riksform på svt och lokal form i  de regionala tidningarna.

Det blir en väldigt enkel form av journalistik som förvisso speglar en form av sanning men samtidigt riskerar att få en sensationskänsla om den inte förklaras. För journalistik handlar om att förklara och analysera. Att bara rapa upp data innebär inte att det blir journalistik.

Hur många av de automatiska vapnen ligger på samlarlicens och därmed inte får skjutas med utan särskilt tillstånd framgår inte.
Hur många av de automatiska vapnen som är pluggade men ändå är licensbelagda framgår inte heller.
Hur många av de automatiska vapnen som egentligen ägs av föreningar men som på grund av tidigare praxis står utskrivna på licens till enskild individ framgår inte heller. Eventuellt kan detta även gälla vapen i museisamlingar.

När mängden vapenägare nämns bör man samtidigt nämna hur många sportskyttar och jägare det finns i sverige. Då blir siffran relevant och förståelig. Annars blir det bara en hög och hotfull siffra.

Avslutningsvis nämns något intressant i SVT artikeln:
Men trots den stora mängden vapen ute i stugorna sägs det inte finnas några skäl till oro.
– Det är väldigt ovanligt att lagliga vapen används i brottslig verksamhet, förklarar Maria Brahm.
Inte heller anses stölder av lagliga vapen vara särskilt vanliga då det finns hårda krav på hur de ska förvaras i säkerhetsskåp.
Trots det visar en studie som gjordes för några år sedan att runt 270 licensbelagda vapen stjäls varje år.
När man kommer in på stölder så duger det inte att nämna en siffra. Den måste också förklaras. Det är vanligare att hela vapenskåp stjäls än att vapenskåp bryts upp och vapnen stjäls. När hela vapenskåp stjäls är det vanligaste att skåpet återfinns inom en vecka, generellt sett med vapnen kvar. För det är inte vapnen tjuven är ute efter. Tjuven är ute efter eventuella värdesaker i vapenskåp. Jaktvapen är fullständigt ointressanta för tjuvar.

Därför tycker jag att den gågna veckans alla artiklar om vapen är ett bra exempel på undermålig journalistik.
______________________
Vissa vinklingar har jag lånat från inlägg i fb-gruppen Vapenägare för klok lagstiftning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar