Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 25 augusti 2015

Jaktlig snobbism i sociala medier

För några dagar sedan dök det upp ett intressant inlägg i en av de jaktgrupper jag är med i på Facebook. Inlägget var lätt provokativt i tonen väckte starka känslor att dömma av alla reaktioner. Jag tänkte nu resonera lite i inläggets anda.

Jakten präglas på sociala medier av snobbism. Det var grundtesen i inlägget. Man får lätt intrycket av att det enda som går att jaga med är en Blaser R8 med fin kikare från Tyskland på toppen. Och 30-06, det är en obsolet kaliber som verkligen inte fungerar till något. Kängorna måste vara med goretexmembran och från Meindel. Och kostar jackan mindre än 4500 kr så tål den inte ens duggregn.

Allt detta är ju fullständigt nonsens. Jag hävdar:

 1. Använd en bössa du är bekväm med bara den är välskött nog att inte få eldavbrott samt klarar "snusdosan" med 3 skott på 100 m håll. För hagelbössor skall den passa dig, det är det enda som är viktigt. Fabrikat spelar ingen roll. 
 2. Använd en kaliber som är godkänd för det vilt du jagar samt inte är kraftigare än att du klarar av att skjuta väl med den. En bra träff med en 6,5x55 dödar bättre än en dålig med 375H&H. Rekommendationen är att du skall ha råd att öva mycket med kalibern och då kan inte övningsskotten vara allt för dyra.
 3. Använd en skottfast kikare, det är större chans att kikaren är skottfast om den kommer från ett etablerat märke än om det är en brandad produkt direktimporterad från Kina av ett småföretag. Redfield, Nikon, Vortex och Bushnell har bra kikare i låg- och medelprissegmentet.
 4. Använd kläder som är varma och regntäta nog för den jakt du bedriver. Mina favoritkläder för jakt är ett par hantverksbyxor från jobman och en tysk militärparkas från en surplusbutik.
 5. Använd skodon som håller dina fötter torra och varma. Om det är ett par moonboots från 1978 så är det helt OK bara de passar dej och din jakt. 
Det enda som är viktigt är egentligen att du har roligt i skog och mark och beter dig korrekt mot människor och djur. Om folk sedan har synpunkter på det så är det deras problem. 

4 kommentarer:

 1. Tack! för en nykter röst i all prylhets. Spelar nästan ingen roll vad man vill göra utomhus, det kan alltid dyka upp nån prylbög och försöka dra fokus från verksamheten eller upplevelsen till sin egen kamp mot mindervärdeskomplexen med nyförvärv som metod.
  Stort tack för en utmärkt blogg, du har eldat på mitt intresse för jakt mer än något annat, fint att du delar din passion.

  SvaraRadera
 2. Så sant. Går själv klädd som en bondlurk tidvis..kläderna är inte det viktiga..Det viktiga är hur man använder de grejer man har. Uppfyller plaggen sitt ändamål så gör de det. Oavsett pris.

  SvaraRadera
 3. Främjar inte sociala medier snobbism generellt.
  Jag menar att man skyltar gärna med semesterresan till Dubai medan de månaderna efter när man äter falukorv och makaroner inte gärna kommer upp på Facebook?

  SvaraRadera