Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 18 augusti 2015

Jägarnas Riksförbunds dubbla budskap

Under det gågna året har jag avfyrat en och annan bredsida mot Jägareförbundet. Primärt avseende vapenpolicyn. Det är därför inte mer än rätt att jag även granskar Jägarnas Riksförbund.

Jägarnas Riksförbund växer år för år. Många jägare lockas till förbundet genom budskapet att förbundet säger nej till frilevande varg i Sverige. Det ställningstagandet gjordes 2012:
Det är ett ställningstagande som man som förbund har rätt att göra. Men man skall inte räkna med att tas på allvar eller få något inflytande i frågan eftersom Sverige har förbundit sig genom internationella avtal att ha en vargstam. Detta bekymrar inte de som söker sig till förbundet. Däremot verkar förbundsstyrelsen av allt att dömma vara ytterst medveten om det. Annars hade man aldrig kunnat underteckna Vargkommittens åsiktsförklaring:
I åsiktsförklaringen ställs bland annat följande punkter upp. Jägarnas Riksförbund ställer sig alltså bakom dem:
- gynnsam bevarandestatus för rovdjursstammar i Sverige
Jägarnas Riksförbund skriver alltså under på att det skall finnas varg i Sverige.... Intressant. Vidare
 - acceptans för vargpolitiken hos en majoritet av medborgarna 
-acceptans för vargpolitiken på landsbygden 
Vidare skall man acceptera politiken. Men genom att från början säga nej till frilevande varg har man ju sagt att man inte accepterar politiken... Jag får inte ihop det.

Nu kanske någn säger att det där var ju flera år sedan och att vargkommitten inte är aktuell längre. Det stämmer ju i viss mån. Men så finner jag detta citat som är mindre än två veckor gammalt:
Jägarnas riksförbund har lämnat en ansökan om skyddsjakt till länsstyrelsen. Distriktsordförande Yvonne Oward önskar att problemet med vargarna hade gått att lösa på något annat sätt men konstaterar att länsstyrelsens försök att skrämma bort vargarna har misslyckats.– Självklart ska det finnas varg. Vi ska se till att den ska bevaras, men inte så nära ett tättbefolkat område och tamboskap, säger Yvonne Oward.
Notera vad Jägarnas Riksförbunds representant säger i media:
Självklart skall det finnas varg.
Det går inte ihop med policyn från 2012. Det är nog inte vad medlemmarna förväntar sig. Och det är definitivt inte vad medlemmarna tror att Jägarnas Riksförbund står för.

 Att tala med kluven tunga hade det kallats om Lucky Luke hade stött på dem i ett seriealbum. Nu kan det nog bara kallas populism och dubbelmoral. Jag förstår att det varit problem i Jägarnas Riksförbunds led med utbrytning och uteslutningar. Jag förstår att det bildats ett ännu radikalare förbund, som sannolikt - oavsett hur många medlemmar de kommer att få ihop - kommer att få ett mycket marginellt inflytande över frågan.

3 kommentarer:

 1. Förbundet rädda jakten är också utbrytare från jägarnas riksförbund pga dubbelmoralen kring vargar mm. De verkar dock mest bråka internt om man kollar hemsidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, i den organisationen verkar det väldigt struligt. Periodvis har de fått ut en del åsikter via Jaktjournalen men nu verkar det som du säger ffa vara internbråk som prioriteras.

   Frågan är om inte förbund som "Förbundet rädda jakten" något som i praktiken gynnar Rovdjursföreningen och SNF mer än vad de gynnar jakten. En ytterlighetsorganisation tas alldrig på allvar och får mycket sällan ens ettt marginellt inflytande.

   Radera
  2. Förbundet rädda jakten är väl iaf ungefär så som SRF och SNF m.fl. "kramarorganisationer" anser (eller iaf den bild de försöker förmedla) att Svenska Jägareförbundet är.

   Radera