Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 4 juli 2015

Test: Pohl Force alpha four

Pohl Force alpha four är den andra fällkniv från tyska Pohl Force som jag testar. Den förra var en framelock med tantoblad, denna är av linerlockmodell men lika stor som den första.
Ihopfälld är kniven lite drygt 14 cm lång, 5 cm bred coh 2 cm tjock, det krävs alltså rejäla fickor för att den skall rymmas. Bladet är  drygt 11 cm vilket gör att totallängden landar på hela 26 cm, det är rejält för att vara fällkniv. Bladet är 3,5 cm högt, drygt 5 mm tjockt och svartlackat. Bladstålet är CTS-BD1, ett amerikanskt high end stål med hög kol och cromhalt, har rykte om sig att ha bra eggbeständighet. Handtaget är i något slags polymermaterial (glasfiberförstärkt zytel). Vikten ligger på ungefär 270 gram.

Det första jag testade med alpha four var att tälja en smörkniv, först genom att spänta ut lämpligt material ur en enestam. Precis som den tidigare Pohl Force kniven jag testat är ergonomin extremt bra, jag föredrar dock denna framför den andra eftersom denna har lite tjockare handtag vilket gör att man kan ta i mer med den utan att den så att säga skär in i näven och gör ont. Smörknivstestet visar på en extremt fin hanterbarhet trots storleken. Här måste jag dock flika in att jag för att kunna tälja riktigt bra med kniven valde att lägga om eggvinkeln något, göra den vassare/snävare. CTS-BD1 visade sig då vara ett förhållandevis lättslipat stål vilket jag inte hade förväntat mig. Bladformen gjorde kniven lättslipad.

När det kommer till det en jaktkniv förr eller senare skall användas till, djur, så har jag ännu så länge bara rensat fisk med den. Makrill, havsöring och plattfisk har passerat bladet. Samtliga utan några som helst problem. Kniven är hanterbar nog att använda för att filea fisk. Hantaget har en form som gör att man har ett bra grepp även om händerna är helt kladdiga av slem och blod.

Detta för oss in på något av det svåraste med fällknivar till jakt. Hygien. Många fällknivar är väldit svåra att rengöra, vissa konstruktioner så som slipjoint, backlock och framelock är lättare att rengöra än linderlock. Denna kniv är av linerlockmodell. Trots detta så tycker jag att den var lätt att rengöra för att vara en fällkniv, vilket naturligtvis hänger samman med att det är en väldigt rejäl fällkniv.
Sammantaget så tycker jag att Pohl Force alpa four egentligen inte har några större svagheter. Det är en utomordentlig jakt och friluftskniv. Den klarar i princip allt man kan göra med en fastbladskniv. Jag lutar åt att det är den fällkniv som jag testat och utvärderat som hittills är den klart bästa för jakt.

Har du pengarna och vill ha en fällkniv i fickan när du jagar så är Pohl Force alpha four definitivt något att överväga. Den är extremt kompetent och genomtänkt.
____________________________
Tycker du att kniven verkar intressant så kan Wanderoo.se plocka in den. Då kostar den ungefär 1300 kr beroende på eurokurs. Med tanke på vad jag sett hittills av Pohl Forces knivar så duger i stort sett alla de Wanderoo har på lager för jakt även om jag inte tror att knivar med tandade blad är direkt lämpliga.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar