Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 6 juli 2015

Polisen utreder rådjuret som sköts med pil

De flesta jaktbrott avskrivs tämligen snabbt men där finns en handfull som ägnas möda. Nyligen dömdes en dansk medborgare till flerårigt fängelsestraff för grova jaktbrott. Det var en bra markering.

Härom månaden nåddes vi av nyheten att någon skjutit en råget i huvudet med pil. Träffen var usel så rådjuret fick traska omkring skadat ett bra tag innan det avslutades av en eftersöksjägare.

I vanliga fall hade det hela stannat där, men i och med att det rörde sig om en lång pil kunde både fingeravtryck och DNA säkras. Detta innebär tillsammans med tips att det finns tillräckliga spaningsuppslag för att fortsätta utredningen. Lägg till att brottet orsakat stort lidande och därför klassas som grovt. Geir Hogstad, samordnare djurrelaterad brottslighet på polisen säger:
– Det här är breaking news för mig. Jag vågar nog påstå att det här ska klassas som ett grovt brott. Det är möjligt att man delger misstanke om både grovt jaktbrott och om djurplågeri. Jaktbrottsdelen för att man bedrivit olaga jakt med felaktig fångstmetod, och djurplågeriet för att man har utsatt djuret för lidande.
Straffsatsen för grova jaktbrott är 6 månader till 4 år i fängelse. Utredande polis kommenterar till GP:
– Vi har tagit fingeravtryck och dna på pilen. Om fingeravtryck och dna finns i våra register vet vi inte. Vi har inte fått träff och analys ännu, säger Bernt Zarnowiecki, kommissarie på utredningsenheten i Storgöteborg.
– Vi har inte kommit närmare lösningen än. Det har kommit flera tips men vi vill gärna ha ännu fler.
Vad har tipsen rört sig om?
– Det finns beskrivna personer, vi jobbar på det. Men de är för diffust beskrivna, än så länge.
Har ni några teorier?
– Vi har massa teorier, men vi får gå på fakta. Fakta jag hoppas på att få fram via den tekniska undersökningen, säger Bernt Zarnowiecki.
Eventuellt borde vapenbrott läggas till utredningen. Det påtalas nämligen att pilen kommer från ett armbort vilket är ett licenspliktigt vapen. Jag tyckte först att pilen föreföll lite väl lång för att komma fårn ett armborst, å andra sidan när man kikar på pilens ände, se den länkade bilden fårn GP nedan, så ser jag inga "styrspår" som det brukar vara på bågpilar. 
Jag önskar polisen all lycka i sökandet efter gärningsmannen. Jag hoppas att ni finner honom snabbt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar