Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 25 juli 2015

Test: Böker Magnum Skinner

Böker Magnum Skinner är en renodlad jaktkniv i det lägre prissegmentet. Den är tillverkad i 440-stål, antagligen 440A, eventuellt 440B. Det är relativt billiga stål som vi ofta ser i billigare knivar tillverkade i Kina. Man bör vara medveten om att knivar tillverkade i Kina kan ha väldit olika kvalitet, det hela hänger på beställarens specifikationer och hur noggrann beställaren är i sin uppföljning att specifikationen följs. Att bara lägga en specifikation och tro att den följs är naivt. Böker är dock ett stort och etablerat företag med goda rutiner vilket gör att man utan större problem kan köpa deras knivar från de segment som tillverkas i Kina. Priset indikerar dock oftast att man inte skall ha allt för höga förväntnignar. Med detta sagt kan vi gå vidare och studera den aktuella kniven.

Kniven är nästan precis 20 cm lång varav bladet mäter 9 cm. Bladet är nästan 5 mm tjockt och av fulltångemodell. Handtagssidorna är i något plastmaterial med mosaikpins / nitar. Där finns bolster i borstat stål. I änden på handtaget finns ett hål där man kan fästa en lanyard. Kniven väger 175 gram vilket ger en kompakt och gedigen känsla i handen. Den känns faktiskt nästan tung. Den levereras med en slida av vad som verkar vara kromgarvat läder, slidan sitter högt på bältet vilket gör att kniven kan bli lite svår att komma åt om man har jacka på sig.
Bladet är böjt i klassisk skinnerform. Eggen är skålslipad. Bladets form gör den lite svårare att slipa, men så är det med böjda blad. Raka blad är helt enkelt enklare.
Jag fick hem kniven i början av sommaren vilket gör att jag inte kunnat testa den på varmblodiga djur, däremot har jag rensat en hel del fisk med den för att få en känsla av hur den beter sig i praktiken samt hur hal den blir av blod och slem.

Kniven visade sig leverera långt över förväntan i förhållande till pris och material. Jag blev faktiskt imponerad av prestandan. Men det är en kniv för just djur, att tälja var inte att tänka på. Både bladformen och skålslipningen gjorde detta svårt. Så som renodlad jaktkniv kan jag varmt rekommendera den, särskilt i förhållande till priset!

Kniven kommer att finnas att köpa direkt av Wanderoo.seSunne jaktmässa. Mässpriset ligger på 179 kr, vilket jag tycker gör kniven EXTREMT prisvärd. Ordinarie pris är 389 kr. Eftersom kniven är slut hos leverantören kan ett besök på mässan rekommenderas för den som är intresserad. Om det finns knivar kvar efter mässan läggs de upp i nätbutiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar