Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 8 juli 2015

Brandade produkter - vår tids konserverade gröt?

Det poppar upp och försvinner en mängd nätbaserade jaktbutiker hela tiden. En del av dem säljer brandade kinatillverkade produkter. Ett tag var det vanligt med brandade kikarsikten men i och med att Leopold började med sin Redfield-serie och att Vortex billigare serier börjat hitta återförsäljare i Sverige så har det tunnats ut i leden med brandade kinesiska kikarsikten. Kvar på marknaden finns i stort sett bara OXO med sina kikarsikten med nordamerikanskt klingande namn som Bison, Yellowstone, Montana och Kansas.

Det finns dock en mängd andra produkter som är lätta och billiga att ta in i brandad form och sälja med god förtjänst. En stor aktör vad gäller detta är Biltema. Men Biltema skiljer ut sig från många andra aktörer i och med att Biltema inte påstår att deras produkter är resultat av egen produktutveckling. Biltema hävdar bara att de säljer billiga jakprylar. Förpliktande ord som "bra" eller "hög kvalitet" undviks i princip helt, istället används ord som "de rätta funktionerna" eller "populär. En produkt som Biltema säljer är en prisvärd jaktradio, ProTracker kallar de den. För 899 kr får man en lätt använd radio som är förprogrammerad på 155 bandets olika jaktkanaler och lite till. Om man tycker att 899 kr är billigt eller ej när man från Kina kan importera samma radio själv för ungefär 70 usd (ca 600 kr i dagens växelkurs) kan man fundera över. Biltema gör alltså ett ganska kraftigt påslag, som konsument blir Biltemaradion 50% dyrare i sverige än direkt från Kina. Fördelen med Biltemas brandade radio är just att den är förprogramerad samt att det är lätt att hävda svensk konsumentköpslag om något skulle strula. Jag är därför benägen att hävda att Biltemas radio är den mest prisvärda brandade radion på marknaden just nu. För det är nämligen så det är, Hylte lantmäns "Genzo" eller Jaktkits "Rudolf" är inga produkter de själva tagit fram. Det är brandade befintliga produkter som de har importerat. Skall man ha något annat får man gå till de "riktiga" radiomärkena, Zodiak, Icom, Lafayette etc. Att jag valt att lyfta fram just Biltemaradion beror på att det är den enda jag identifierat ursprunget till, just genom att det står PX-578 när man slår på den. Det är förkortningen för Puxing modell 578.

En jaktbutik som sticker ut genom aggressiv marknadsföring och arrogant attityd i diskussioner kring deras produkter är Jaktkit. De har tidigare sålt brandade kinakopior på Fällknivens F1, i de senaste batcharna har de gjort små förändringar vilket gör att det inte är samma uppenbara designkopior längre. Antagligen skulle de klara en designstäldsgranskning för sin Knv2 och Knv3 men knappast för knv1 som inte längre säljs. Notera att Jaktkit successivt raderar information om Knv1. Nu var det inte jaktkits knivar jag skulle ta upp utan brandade varor som importeras och säljs med förtjänst. En sådan vara är deras kikare Raptor 8x30. Kikaren säljs för 1399 kr men sägs ha ett ordinariepris på 1695 kr. Samma kikare kostade 125 usd (ungefär 1060 kr) ink frakt i kina när den fanns till salu där. Prismarginalen är då antingen 35% eller 65% jämfört med vad man som konsument kan få den för på annat håll. Och då är den bra importerad, inte ens brandad bara namngiven "Raptor", som för övrigt är en serie extremt prisvärda kikare från Vortex (vars garantier är oslagbara).

Detta var ett par exempel på att den svenska jaktmarknaden översvämas med brandade kinesiska varor som i bästa fall säljs som just import och i värsta fall påstås vara egen design/utveckling. Jag har kontakt med en person som är duktig på lampor. Med lite tur kommer han att skriva en gästbloggpost som handlar om alla de brandade vapenlampor som översvämmar den svenska marknaden just nu. Egentligen skulle jag vilja se ett brett test av vapenlampor där ett testinstitut anlitas för att kontrollera i vilken utsträckning lumenangivelsen stämmer.... Jag tror att det i många fll fuskas riktigt ordentligt med lumenangivelsen. Särskilt på brandade produkter från mindre postorderföretag....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar