Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 9 juli 2015

Blir pilbågsjakt tillåten nu?

De senaste dagarna har en artikel om pilbågsjakt orsakat rätt ordentlig diskussion i jaktgrupper på Faceboo. Jag har inte följt diskussionen utan konstaterat att den finns där och fortfarande är aktiv efter två dagar vilket är rätt länge för en enskild facebookdiskussion. Artikeln som orsakade diskussionen är en text om pilbågsjaktens legala status i Sverige och att den kan komma att legaliseras nästa år. Det är GP som skrivit om bågjakt som en slags uppföljning till nyheten med det skadeskjutna rådjuret utanför Göteborg. Pilbågsartikeln är intressant, den visar på stora åsiktsskillnader mellan olika intressenter. Bågskytteförbundet är tydligen emot jakt med pilbåge:
Svenska Bågskytteförbundet är motståndare till att pilbågar ska få användas till jakt.
Ser ni några risker med det ökade pilbågsintresset?– Nej, så vitt jag vet har det skjutits två djur under mina 35 år i förbundet. Dels en älg i Göteborg för tjugo år sedan, dels detta rådjuret. Vi är väldigt tydliga med att påpeka att vi är motståndare till jakt med pil och båge. De som använder bågar och okynnesskjuter gör det ofta med bågar och pilar som kommer från inbrott i klubbhusen. De seriösa bågskyttarna skulle inte gå och skjuta ett djur, säger Bo Palm, ordförande i Svenska Bågskytteförbundet.
– Det är ett osäkert sätt att ta död på ett djur, skytten måste vara väldigt nära djuret för att få en säker träff. Och även om du får en säker träff är det inte helt säkert att djuret avlider, säger Bo Palm.
Att det bara rör sig om två djur som tjuvjagats med pilbåge under de senaste 35 åren är inte riktigt sant. Jag har  själv lyft fram ett exempel på där vildsvin jagats med pilbåge i Halland. För ett par år sedan skjöts flera nöt med pilbåge på olika håll i södra sverige. Även skaddeskjutna tamkreatur hittades den sommaren. Fenomenet är detsamma som andra typer av tjuvjakt, det är bara jaktmedlen som skiljer sig åt. Just nu ligger bollen hos Naturvårdsverket:
Just nu pågår en utredning hos Naturvårdsverket om pilbågsjakt ska bli tillåtet även här. I utredningen har man bland annat bedrivit en testverksamhet i vilthägn för att kunna följa effekterna av piljakt.
Christer Pettersson jobbar med jakt- och vapenlagstiftning på Naturvårdsverket.
– Vid testverksamheten uppfyllde pilbågen kraven vid jakt på rådjur och hjort. Det var inte fler skadeskjutningar än vid jakt med gevär, säger han.
Enligt Christer Pettersson finns ett stort intresse för att jaga med båge, de senaste åren har det sålts drygt 10 000 jaktbågar.
– Det finns alltså många presumtiva bågjägare. Testerna har visat att pilbågen är ett tillräckligt medel för att jaga vissa viltarter i vissa situationer. Dessa arter är sådana som behöver beskattas. Men jag tycker att det är väldigt viktigt att inte föregripa beslutet, säger han.
Att frågan åter är aktuell tror jag har att göra med väl utformad lobbying samt att Jägareförbundet svängt och nu ser positivt på bågjakt. Kritiken är dock hård från vissa håll, men mycket av kritiken baseras på missuppfattningar (medvetna eller omedvetna). Personligen ser jag inga problem med jakt med pilbåge så länge folk håller på etiken. Det är inte konstigare än att vi får använda enhandsvapen eller hagelgevär i vissa jaktliga situationer men inte andra.

Nu återstår att se om det blir något beslut om att tillåta jakt med pilbåge denna gång. Samma nyhet basunerades nämligen ut den 20 januari 2009, då skulle jakt med pilbåge bli tillåtet redan samma höst....

2 kommentarer:

  1. Jag kommer absolut att ta bågjägareexamen om det blir aktuellt i Sverige... att komma nära viltet är inga som helsta problem..tror faktiskt jag skjutit 95% av viltet inom 10m.. precision och effekt är tillräckliga på en båge..utomlands jagar de björn....älg..hjort mm

    SvaraRadera
  2. Jägarförbundet kommer självfallet att förbjuda jakt med compoundbåge, eller så kallad Rambobåge, då denna har figurerat i militära sammanhang på film. Det gäller också armborst, då det används av specialförband och även i många fall har en så kallad omslutande framtstock. :D

    mvh
    /Statsmannen

    SvaraRadera