Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 17 juni 2015

Test: ESEE Izula

ESEE Izula, det är en kniv jag funderat på att skaffa mycket länge. Den är amerikansk, designad av Jeff Randalls ESEE och tillverkad på Rowens fabriker. Det är en populär kniv och som så många andra populära knivar är den populär även bland skruppellösa designtjuvar, vilket jag skrev om HÄR.
Izulan har skeletthandtag och kan får i massor av färger. Den är i pulverpackat kolstål men finns även i en rostfri version (440C). Den finns i en lite längre och en lite kortare version, jag har den korta. Vill man ha en fylligare kniv så kan man skaffa greppsidor i micarta eller G10. Jag har handtagssidor i micarta till min kniv. Handtagssidorna är välgjorda och har en extremt bra passform.

Slidan är i ett platsmaterial och kan bäras på många sätt. Man kna ha den runt halsen, som en neckknife eller så kan man skruva dit tek-lok. Då kan man bära den vertikalt eller horisontellt i bälte eller där man nu känner för att spänna fast den. Jag har den horisontellt i bältet när jag använder den, men funderar på att sätta den vertikalt i hängslena på mina jaktbyxor.
Jag har testat kniven en del de gågna veckorna. Jag har täljt och donat, rensat något 20 tal fiskar mm mm. Kort sagt använt den ordentligt.

Kniven är rätt liten, det skall erkännas. bladet är 7 cm och totallängden 16. Godset är 4 mm tjockt i 1095 kolstål som härdats till 55-57 HRC. Kniven, utan handtagssidor och slida väger knappt 60 gram.

Med handtagssidor är det en följsam kniv som är lätt att arbeta med. Bladformen är traditionell och lämpar sig mycket bra för friluftsliv, jakt och fiske. Såväl rensning och filéande gick helt problemfritt. Både täljande och späntande av ved var lätt gjort. Det känns som en oerhört robust och rejäl kniv.

Precis som i fråga om ESEE3 som jag skrivit om tidigare så gillade jag inte riktigt eggvinkeln utan arbetade om den något. Men med ett bra bryne är det lätt gjort.

Annat som är bra att veta är att ESEE har en "no questions asked guarantee" på alla sina kolstålsknivar. Det betyder att om den knäcks eller skadas allvarligt när den andvänds så kan man skicka in den och få en ny. Givetvis gäller det inte kopior och det gäller inte om man tappar bort den eller får den stulen.
På bilden ovan: fyra mindre fastbladsknivar. Samtliga kan användas som neck-knives. Från vänster Böker Gnome, Esee Izula, Fällkniven WM1 och Böker Nippon Necker.

Jag rekommenderar ESEE Izula varmt till den som har behov av en mindre fastbladskniv. Den spelar kostnadsmässigt i samma division som Fällkniven WM1, men den är svår att jämföra med WM1-an då den har helt andra egenskaper. Den är annorlunda, känns robustare. Det blir med andra ord en smaksak vilken man väljer om man är intresserad av en neck-knife.  
__________________________________
Är du intresserad av Izulan så är knivbutik.se officiell återföräsljare för ESEE i Sverige. Den kostar utan handtagssidor 899-999 kr beroende på färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar