Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 8 maj 2015

Varg, björn och vajor = skyddsjakt

För någon vecka sedan rasslade det ordentligt i media när artdatabanken kom med nya rödlistan i vilken vår brunbjörn fått en skarpare klassning än tidigare. Egentligen inget konstigt efters om det finns en politisk enighet i att björnstammen skall justeras något nedåt.

Idag nås vi av nyheter från västerbotten:
I Västerbotten finns det enligt den senaste spillningsinventeringen ungefär 360 björnar, en ökning med 17 procent på tio år och enligt Linda Backlund har björnarna i år ställt till med bekymmer utöver det vanliga för samebyarna.
Det hela har alltså med björn som ställer till oreda bland kalvande renar att göra.
Hittills har nio björnar skjutits och det är i synnerhet Vilhelminabyarna som har problem.
– Det är riktigt besvärligt för samebyarna i år. Dessutom ser man vad som hänt när snön ligger kvar, säger Linda Backlund som är rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen. 
Orsaken till problemen ska vara att det är väldigt mycket snö i fjällen, vilket gör att samebyarna hållit renarna längre österut i kalvningslandet, i skogarna där det finns mer björn. 
Problemen väntas minska när snön misnar och renarna kan vandra till fjälls. Men i år har även vargar utgjort problem för renkalvningen. Härom dagen fälldes en varg som kommitin bland dräktiga vajor tillhörande Handölsdalens sameby.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar