Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 8 maj 2015

Att ropa varg - ett vanligt misstag

r några dagar sedan dök det upp uppgifter om att en död vargvalp hittats i en hästhage i Vallentuna. Såväl kommunens miljökontor som polis och länsstyrelse var inkopplad. Kadavret skickades till SVA för analys.

Igår kom svaret. Åter igen hade små och stora rovdjur blandats ihop. Djuret var nämligen en rävvalp som dött efter ett bett över huvudet. Den var ungefär 3 veckor gammal. En varg i den åldern borde väga ungefär 10 gånger mer...

Det var som sagt inte första gången. Här är en lista jag sammanställde för några år sedan i samband med att ett par dumpade älgskinn från älgjakten hittats och tolkats som vargkadaver. En lista över exempel på vanliga döda djur som tolkats som stora rovdjur och därför har de hanterats som det. Vilket innebär att de ingår i statistiken över anmälda grova jaktbrott även om de är uppklarade och det konsateras att inga brott begåtts. Såhär skrev jag den gången:
  • En grävling i Torsåker i Gävleborg misstänktes vara ett vargfoster. SVA artbestämde och misstaget rätades ut.
  • En stor tamkatt misstogs för lodjur i Norrtälje. SVA artbestämde och misstaget rätades ut.
  • En räv i Galenreviret i Hälsingland misstänktes vara varg. SVA artbestämde och misstaget rätades ut.
Jag vet inte om APU ligger bakom någon av dessa anmälningar. Gör de det så säger de väl att de löst ett jaktbrott när de berättar om det hela.....

Sammanfattningsvis kan man konstatera att man skulle göra det lättare för polis, sva och övriga myndigheter om artkunskapen var större hos gemene man.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar