Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 6 maj 2015

Köpt jägarexamen - förlorad vapenlicens

För ett par år sedan rullades en härva med sålda intyg på avklarad jägarexamen upp. Det var en provledare fårn Jägarnas Riksförbund som satt i system att sälja provintyg. Jakt & Jägare skrev:
Enligt uppgift känner polisen till 20 till 30 fall där provledaren har sålt jägarbevis. Fusket har enligt polisen pågått under minst ett par år. Ett falskt jägarbevis ska ha kostat cirka 1 000 kronor.
Jägarbeviset är ett dokument där en provledare intygar att de olika teoretiska och praktiska delproven för jägarexamen är godkända. Jägarbeviset ger både möjlighet att utöva jakt och att ansöka hos polisen om licens på jaktvapen.
Det hela har nu fått konsekvenser. En handfull av personerna som köpt jägarexamen har nu fått sina vapenbeslagtagna, beslagen styrks i förvaltningsrätten. Jaktjournalen skriver:
Hudiksvall (JJ) Trots att brottsutredning lades ned förlorar fyra jägare sina vapen och vapenlicenser. Tre av männen bor i Hudiksvall och en man i Bollnäs och är i åldrarna 45-60 år gamla. De fick sin jägarexamen i Värmland under misstänkta förhållanden 2008 och 2013 gjorde polisen tillslag och tog deras jaktvapen.
 Vidare:
Tre år senare, i november 2013 valde polismyndigheten i Gävleborg att ta vapen och vapenlicenser av männen med motivering att de fått jägarexamen på felaktiga grunder. De fyra har därför överklagat till förvaltningsrätten och kräver att få tillbaka sina vapen.
De invänder att de inte begått något brott. De påpekar också att det borde saknas bevisning eftersom åklagaren lade ner förundersökningen.
Domstolen går på polismyndighetens linje eftersom männen inte har tagit någon jägarexamen och därför har de inte kunskaperna som krävs för att hantera vapen.
Genom att köpa sig en jägarexamen har de också visat bristande omdöme och pålitlighet framgår det av förvaltningsrätten dom där begäran om att återfå vapnen avslås,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar