Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 22 maj 2015

Fredagsmys: Att erkänna jaktbrott i Aftonbladet

Härom dagen var vi nog många som satte kaffet i vrångstrupen när vi läste en artikel på Aftonbladet. I korthet kan man säga att en pensionerad tjänsteman fårn Naturhistoriska Riksmuseet erkänner jaktbrott i tidningen. Såhär står det:
– Jag går med kryckor och stannade till för att få upp plastpåsen. Jag ställde kryckorna lutade mot mig och hör samtidigt hur vår jycke verkade ha fått upp ett spår, säger Klas Jaederfeldt.
Vad säger karln? Han låter hunden gå fritt och spåra. Nu? I maj? Vidare:
Han hör hur drevet kommer närmare. 
– Vad roligt, tänkte jag. Att få se något vilt djur ute på turen. Plötsligt hoppar en halvvuxen hare upp på vägen där jag stannat. Den börjar springa mot mig. 
Vad säger karln? Inte nog med att han låter hunden gå helt fritt utanför jaktsäsong, han tycker dessutom att det är roligt när den hittar något som den förföljer? Uppenbarligen har han inte läst Lag (2007:1150) om tillsyn av hund och katt på länge. Där framgår nämligen:
 16 § Under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.
Eftersom det hela hände måndagen den 18 maj är det ingen tvekan om att mannen brutit mot lagen. Till råga på allt skede det med polisens goda minne. Det hela uppmärksammades nämligen på Polisens FB sida varvid polisens svar fick mig att häpna:
 "Skönt att det gick bra" skriver Polisen i sitt svar. Skönt att vaddå gick bra undrar jag. Brottet?

5 kommentarer:

 1. Jag reagerade precis som du när jag läste Aftonbladet. Skickade ett mail till reportern och frågade varför han inte ifrågasatte att han hade en lös hund. Fick till svar:
  "Du har helt rätt angående koppeltvånget, men artikeln handlar om den underliga händelsen med haren. Den exakta lagtexten och hur domstolar i Sverige tolkar den kan jag inte på egen hand, men Klas ville berätta om vad han råkat ut för och hans historia får stå för honom. Har dock lagt till en faktaruta där jag länkar till Naturvårdsverkets text om koppeltvånget.

  SvaraRadera
 2. Var hittade du polisens kommentar på facebook? Tänkte se om det var ytterligare kommentarer men hittade inte tråden....

  SvaraRadera
  Svar
  1. den raderades tämligen omgående... när min kompis la upp samma fråga en gång till fick han samma svar och sedan försvann tråden igen... har screenshot även på konversation 2 men den jag la upp tyckte jag räcker som exempel. Skulle tro att de har en informatör som svarar slentrianmässigt och när de kolla det hela så att allt är OK blev de tvugna att radera. Tror jag i alla fall.

   Radera
  2. Ok, misstänkte att det var så.
   Tack för snabbt svar.
   Reagerade som du när jag såg nyheten.

   Radera