Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 1 maj 2015

Första majhyllning till reko kinatillverkning

Folkrepubliken Kina är ett märkligt land. Statsskicket är republik i formen Marxist-Leninistisk enpartistat. Samtidigt råder ett råkapitalistiskt företagsklimat som eldas på av staten, statskapitalism kallas det ibland. Devisen all försäljning, export och tillverkning åt andra är av godo. Denna totala fixering vid försäljning gör synen på kvalitet underordnad. Den gör att spannet mellan de bästa produkterna och de sämsta blir extremt stort. Där finns den allra sämsta skit man kan tänka sig hitta men där finns också världsledande kvalitet som i princip inte går att få tag på någon annan stans i världen.

För de som handlar med Kina är detta såväl en möjlighet som ett problem. När jag pratat med olika producenter som outsourcat till Kina återkommer alla till en sak. Allt handlar om tydliga specifikationer och noggrann uppföljning att specifikationerna följs. Vill man hålla en hög och jämn kvalitet går inte att lägga ut detta på någon tredje part utan man måste som producent/beställare ha kapaciteten att göra det själv. Det är lätt att bli lurad.

En som importerar varor från bland annat Kina är knivförsäljaren Wanderoo. Målsättningen är hög kvalitet och varorna som säljs är generellt sett i det dyrare segmentet av serieproduktion. Nyligen började Wanderoo sälja det kinesiska knivmärket Kizer.
Kizer går ut hårt och signalerar att deras produkter är top of the line. På Wanderoo kostar fällknivarna 1400-2100 kr. Stålen specificeras som västerländska premiumstål. För att som återförsäljare försäkra sig om detta lät Wanderoo D-LAB i Degerfors analysera bladstålet i en av av de dyraste knivarna. Bladet uppgavs vara tillverkat i CPM-S35VN, ett premiumstål för eggredskap.

Svaret då? Jo analysen av innehållet av de fyra grundläggande ämnena kol (C), krom (Cr), niobium (Nb) och vanadium (V) låg väldigt nära de för CPM-S35VN. I princip inom felmarginalen. Men för att vara på den säkra sidan skickade wanderoo vidare provresultatet till ståltillverkaren, Crucible. Såhär löd deras svar:
Kort sagt. Så långt det nu är möjligt att verifiera de angivna specifikationerna för kinakniven i fråga så har detta gjorts med ett positivt resultat. Kort sagt, visst finns det risk att bli lurad när man köper kinesiskproducerade föremål men det finns också prisvärda top of the line produkter. För att fira detta passar jag på att länka till en videorecension av en Kizer-kniv:

_____________________________
Jag får ingen ersättning för detta. Jag har valt att lyfta fram det hela för att nyansera bilden av kinesisk knivproduktion vilken hittills framstått i mycket negativ dager här på bloggen.
_____________________________
Jag noterade att wanderoo just nu har ett bra ingångserbjudande på kizerknivar i lager, de ger 25% på innevarande knivar. Ange edc-074 i kassan när du beställer så får du rabatt om kniven finns inne. Jag utgår från att erbjudandet plockas ner när denna laddning knivar är slut. Det skall dock bli intressant att se vilka som tas in i nästa omgång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar