Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 27 maj 2015

Fällkniven anmäld till reklamombudsmannen


För snart ett och ett halvt år sedan anmäldes Fällkniven till reklamombudsmannen. Reklamen löd:
Den anmälda reklamen består av en text med information om kniven ”NL4 Frej” från Fällkniven vilken har publicerats på www.fallkniven.se. I reklamen finns bland annat en text som lyder ”För första gången någonsin kan vi presentera en världsnyhet när det gäller bladet – det är ett laminerat VG10-stål där eggen utgörs av vårt numera berömda VG10-stål och där sidorna består av ett segt, helt rostfritt 420J2-stål. Denna kombination är den absolut bästa eftersom den sammanför alla tänkbara önskvärda egenskaper såsom stresstålighet, vridstyvhet och skärpevaraktighet i ett och samma blad. Med laminatteknik kan man räkna med 20 % ökad böjstyrka jämfört med ett solitt VG10-blad. Det medför prestanda som ingen annan tillverkare i världen kan jämföra sig med!”.
Här finner ni kniven i fråga samt texten i sin helhet.
Såhär lyder RO:s sammanfattning av anmälan:
Anmälaren skriver att det inte finns något som styrker följande påståenden:
 • Denna kombination är den absolut bästa
 • Det medför prestanda som ingen annan tillverkare i världen kan jämföra sig med
Anledningen till att detta är vilseledande är enligt anmälaren att VG10 är känt för att vara ett mycket sprött stål så även om nämnd lamineringsteknik mot förmodan skulle uppnå en ökad "seghet" om 20 % styrker detta inte påståendena ovan.
Fällknivens svar är relativt långt.
Annonsören skriver i huvudsak följande. Annonsören anser att anmälarens klagomål är osakligt och oveder­häftigt. De knivar annonsören säljer håller hög teknisk standard samt anses allmänt vara starka och hålla skärpan väl.
Anmälaren skriver i svepande ordalag att ”VG-10 är känt för att vara ett mycket sprött stål” men lämnar inga bevis på detta. Vad anmälaren inte känner till är att annonsören har testat knivexemplar från världens främsta knivtillverkare och jämfört dem med motsvarande modeller av annonsörens egen tillverkning. Testerna är utförda som bryttester, det vill säga ska efterlikna det rörelsemönster som människor har när man bryter ved ur en stubbe för att få ved till en brasa – det är då knivar i allmänhet går sönder, enligt annonsörens erfarenhet.
Test­metodiken har utvecklats tillsammans med personal från Luleå Tekniska Universitetet.
Annonsören har testbrutit knivar för tiotusentals kronor och de slutsatser som kan dras är att annonsörens knivar är de starkaste i världen samtidigt som de håller skärpan oerhört bra. Beträffande NL4-knivens skärpe­varaktighet har man testat tre olika typer av verkligt bra eggstål, nämligen V10, CoS och 3G. De resultat som man fick fram visade inte några signifikanta skillnader mellan dessa tre toppkvalitéer och som resultat kunde slutsatsen dras att VG10-stålet är mycket bra stål vad avser skärpevaraktighet och styrka.
Reklamombudsmannen fäller Fällkniven:
Opinionsnämnden konstaterar att annonsören har bifogat bevisning som i och för sig visar att annonsörens knivar håller hög kvalitet och att VG10 inte är ett sprött stål. Enligt nämnden har dock inte annonsören visat att den aktuella kniven är den bästa i alla nära till hands liggan­de betydelser. Annonsören har inte heller visat att den aktuella kniven har en pres­tanda som ingen annan till­verkare i världen kan jämföra sig med.
Annonsören har därför inte styrkt påståendenas riktighet och de aktu­ella påståendena är därför vilseledande. Marknads­föringen strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler för reklam och marknadskommunikation.
Anmälaren är företaget Jaktkit. Jag har upprepade gånger skrivit om Jaktkit, inte minst pga de säljer plagierade F1-or. Plagiaten är väldigt oblyga. Jaktkits marknadsföring är också väldigt intressant, att anmäla Fällkniven för ovanstående känns som att kasta sten i glashus. Eller vad säger ni om Jaktkits reklam på fb, det precisionshärdade japanska specialstålet ändras sedan till kinesiskt 440C liknande stål för att vid analys visas vara en namnlös häxbrygd av olika metaller:

Tidigare blogposter om Jaktkits kopior:
-Kopia på fällkniven F1?
-Designtjuven avslöjar sig själv: Knv1 är en kopia på F1!
-Metallurgisk analys av Knv1

5 kommentarer:

 1. Jag vet att du testade metallen i några knivar. Att Jaktkit kör rena plagiat av F1 är tydligt.
  Men är det kina-kopior han kör med? Samma som man kan köpa för en hundring hos aliexpress.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtminstone de första, de som hette knv1 och hade plastslida tyckte jag var uppenbart brandade kinakopior....
   Kolla Nicklas blogpost om en av de första knv1: http://laddstationer.blogspot.se/2013/02/dagens-nej-vi-har-inte-kopierat-nagot.html

   Radera
  2. knv2 och knv3 är lite modifierade och har fått en annan knivslida. Men nog finns det allt för stora likheter för att jag skall tycka att det är ok.

   Radera
 2. Det ser ut att vara samma kniv. Men som du säger, det är en annan knivslida.
  Det lär vara rena kinakopior. I annat fall vore det dumt att ha sådana kopior av F1. Bättre med en annan design.
  Men kopiorna av F1 fanns redan i Kina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis.
   Bara att etablera en kontakt med lämplig fabrik och låta dem etsa knv1 på bladet istället för fällkniven och lite marknadsföring på det så var jaktkit i hamn....
   Jag har haft en del kontakt med mannen bakom Laddstationer och han menar att knv1 snarast är en tidig F1-kopia fårn Kina. De har därefter utvecklats och ser lite annorlunda ut, inte minst slipningen. Å andra sidan har Jaktkit förändrat slipningen av knv1 i samband med att de beställde en ny batch, om det var en medveten förändring eller om det var frågan om en anpassning till utbudet låter jag vara osagt. Men det är i den vevan som de börjar lansera det märkliga begreppet "extrem V-egg", när kniven egentligen har en sekundäregg och inte alls är slipad på det vis de låter påskina. Ett vanligt sätt att slipa knivar på, har förekommit i över 2500 år.

   Radera