Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 15 april 2015

Knivlagen: sköt dej så är det lugnt

Knivlagen är godtycklig till sin utformning. Den ger stort utrymme för tolkning, men en ska kan man konstatera när man kikat på lite dommar:
Det är OK att bära kniv så länge man sköter sig och har ett skäl.
Vi kan kika på ett par fall.

Ett fall gäller en medelålders man från Västmanland som varit ute och fiskat. På vägen hem slank han in på en ölbar och söp till. En fällkniv låg i fickan. Nu blev han så berusad att polisen omhändertog honom och upptäckte kniven. Det hela gick till tings och västmanlands tingsrätt friade mannen. Tingsrätten fann att innehavet framstor som både rimligt och naturligt och ansåg att innehavet var befogat trots berusningen. Det hela överklagades och Svea hovrätt instämmer i att innehavet var naturligt och rimligt med hänsyn till att han var på väg hem från en fisketur, däremot var det olämpligt att bära kniv på en ölbar varvid mannen döms till dagsböter för brott mot knivlagen.

Det finns flera fall där män som kört bil och stoppats av polisen varvid knivar upptäckts lett till fällande domar. Har man däremot ett bra skäl brukar det gå bra:
Tingsrätten konstaterade att det många gånger är befogat att inneha en kniv i ett fordon på allmän plats för att transportera den.
Ett par kvinnor har fällts för att ha haft fällknivar (schweiziska arméknivar) i sina handväskor. Men även här gäller att det gick bra om där fanns en godtagbar förklaring.

Kort sagt, sköt dig och se till att inte bete dig på ett sätt som ger polisen eller en annan utövare av ordningsregler, anledning att kolla dig så är det inga problem. Sedan är det kanske lite onödigt att okynnesbära kniv, man bör ha ett skäl... Att vara på väg till eller från jakt eller fiske är godtagbara skäl. Oftast.1 kommentar:

  1. Det är en gummiparagraf, beter du dig tillräckligt aggressivt med en rejäl badanka kan den användas och det är precis så det skall vara. Men gummiparagrafer ställer extra höga krav på varje polis omdöme och därefter på rättsväsendets omdöme, har vi dåliga poliser eller för många dåliga dagar för annars bra poliser blir det kasst.

    SvaraRadera