Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 16 mars 2015

Test - Firedragon (bränsle för snabb eld)


För någon vecka sedan kom det en provförpackning Firedragon  (BCB international ltd) från wanderoo. Tommy funderar på att börja sälja produkten och ville få den testad...

Firedragon är ett bränsle för snabb eld. Man kan  ha det för att tända brasa men även som eget bränsle. Produkten är etanolbaserad och kan användas för att rengöra och desinficera händer och föremål, tex eggverktyg.

Produkten är ett allvädersbränsle utvecklad för militära användare. Den kommer i små plastförpackningar med celofanlock och är avsedd att kunna tillaga en fältportion. Den är som sagt etanolbaserad men i tämligen fast form, kan närmast liknas vid rumsvarmt cocosfett i konsistensen.
I det fina vårvädret vi hade igår passade jag på att testa produkten. Jag kokade helt enkelt kaffe i en gammaldags kaffepanna över en improviserad konservburksugn. Dvs en lavazza kaffeburk som jag slagit lite hål i. Kaffet var såklart Lemmelkaffe, det enda drickbara kokkaffet.

Jag började med att slänga i en brikett som jag klämde ur plastförpackningen ner i kaffeburken. Förde ner en tändsticka och bränslet flammade upp direkt. Skulle säga att det gick något lättare än med T-röd men inte lika snabb/explosiv antändning som bensin. Bränslet brinner lugnt och jämt. Löst placerad i bottnen på kaffeburken så smälte det, flöt ut och brann upp ganska fort. Jag gjorde ett andra försök varvid jag tog av celofanförslutningen och la ner bränsleblocket i sin plastförpackning. Den antändes lika snabbt men brann lite långsammare vilket kan vara bra om man skall koka upp lite mer än jag gjorde.

Jag tände mina bränsleblock med tändsticka men med tanke på hur bränslet uppförde sig så är det ett busenkelt bränsle att tända med eldstål, vilket ju är enklare i uselt väder.

Firedragon fuel levereras i små pappkartonger vilka innehåller sex bränsleblock i varje. Jag tycker att produkten är bra och jag skulle mycket väl kunna tänka mig den som alternativ till det trangiasystem jag har i friluftssammanhang just nu. Jag rekommenderar produkten varmt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar