Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 30 mars 2015

Naturens gåvor - björksav

I helgen passade vi på att tappa björksav. Det gör man när det börjar bli vår men före björkarna får musöron.
Det är busenkelt att tappa sav. Man borrar ett hål som går ett par cm in i trädet i det sticker man in lite slang. Jag använde trädgårdsslang och 16 mm borr. Hålet skall göras snett uppåt. Slangen leder man ner i ett uppsamlingskärl. Under lördagen tappade vi ca 20 liter.

När man är nöjd pluggar man igen hålen med en träplugg så märker inte trädet något, det är inte värre än ett blodprov eller en blodgivning för en människa.

Vad gör man sedan med saven? Vi har framför allt använt den som måltidsdryck, kummer även att frysa in några tiotal liter. Den är nyttig, fullt med mineral. Smaken är fyllig som samtidigt såväl lite syrlig som söt. Björksockret är inte lika kolhydratrikt som vanligt socker. och det har bättre GI värde. Hundarna var vansinnigt förtjusta i det när ja blandade deras torrfoder med björksav...

Det finns många som använder björksav till degvätska, men inte vi eftersom vi kör en lågkolhydratkost blir det väldigt lite bröd i vår familj. Trots detta funderar jag på att reducera några tiotal lite rav till björksirap. Det tar sin tid men skall vara gott. 20 liter har vi satt på jäsning för att bli björkdricka. Det har jag inte druckit på snart 20 år, men då gillade jag det.

Så om du har några björkar på tomten är det bara att passa på. På de flesta håll i landet har man fortfarande åtminstone någon vecka på sig att tappa sav...

1 kommentar:

  1. Tack för påminnelsen..hade glömt hur gott det var med björksav...

    SvaraRadera