Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 24 mars 2015

En glimt av framtidens textila möjligheter

Jag var som jag tidigare nämnt på Textilmuseet i Borås i helgen. En av utställningarna hette "temporal patterns" och fångade upp intressanta forskningsprojekt på Högskolan i Borås, som är väldigt vassa och innovativa vad gäller textil forskning och inte bara design.

Bakom utställningen låg bland annat Barbro Jansen som disputerade i förra veckan inom ramen för smart textiles på just föränderliga textiler, avhandlingen heter: Composing over time, temporal patterns - in Textile Design.

Utställningen handlar mycket om fiberoptik i textil och vävar. I klippet nedan ser ni en kort snutt med ljudkänslig textil, dvs textil som ändrar mönster till ljud. Det är möjligt att göra något liknande med camouflage, mönster som aktivt ändrar sig med omgivningen men det lär dröja innan den tekniken kommer ut i konsumentled även om det vore effektivt vid tex fågeljakt eller pürchjakt....
Där fanns även exempel på hur man kan arbeta in solceller i textil. Jag ser framför mig hur man samtidigt som man står på pass laddar sin GPS och radio.... Nedan några olika vävar med solceller.
Inom smart textiles pågår en mängd spännande projekt som i framtiden kan vara av relevans för outdoorsegmentet i allmänhet och jägare i synnerhet. Där finns ett fleratal forskningsprojekt som handlar om värmereglering hos textil , inte minst för bättre komfort (yummy för både rörlig och stillastående jakt) men där finns också projekt som handlar om trådlös signalöverföring mellan textil och smartphone. Just nu hittade jag inga pågående projekt som handar om skyddsmaterial av relevans för jakt. Däremot finns det tidigare projekt om tex ljudabsorberande textil (ah, tänk smygjakt), höghållfasta textilier,  och projekt kring materialutveckling i skyddskläder. En lite udda fågel var en cyckelhjälm som ser ut som en scarf eller buff man bär om halsen, det är dock en luftkudde som utlöses och skyddar vid olycka.

Uppenbarligen finns det massor med möjligheter. Våra andasmaterial som vi vant oss vid under de senaste 20-25 åren är bara början på de möjligheter som finns och den utveckling som pågår med mateila och tillämpningar som de flesta av oss kopplar ihop med science fiction...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar