Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 6 februari 2015

Racerbacks fulkopia på jaktkniv från Herbertz solingen

Jag lyfter fram de designstölder och brandade fulkopior jag hittar på olika knivar. Denna gång har Niklas och Ralf gjort mi uppmärksam på en kniv från Racerback, den kallas "Klassisk Jaktkniv Rejäl" och kostar knappt 200 kr. Den är tillverkad i 440-stål, men om det är A, B eller det riktigt bra C framgår inte. Gissningsvis är det A eller B då de är billigast och vanligast i fulkopior.
Så för knappt 200 kr får man en kniv som är namngiven så man kunde trott den var från IKEA. Precis som i fråga om IKEA rör det sig inte om unik design utan om plagiat, eller än värre ren och skär brandad designstöld. Den rennomerade knivtillverkaren Herbertz i Solingen har en identisk kniv i sitt sortiment.
Herbertz kniven är antagligen outsourcad, annars skulle den inte kosta 20.90 Euro, dvs i princip samma som kopian. Denna kniv är tillverkad i stålet 420, även det ur 400-kategorin. Det är dock ett bra knivstål med egenskaper som liknar 440C.
Ralfs bild på originalet.

Alltså, även om man tycker att Racerbacks kniv är frän så bör man avstå och istället köpa originalet. Att köpa kopior och snyltad design är bara dumt och oetiskt.

2 kommentarer:

  1. För en oinvigd, det hade varit intressant med ett inlägg om olika kvaliter på stål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra påpekande. Skall ha det i åtanke för framtiden!

      Radera