Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 11 februari 2015

På gång: introduktion till knivblad och knivstål

Jag har ett intresse för knivar som går långt tillbaka i tiden. Fick min första kniv i femårsåldern och sedan dess har jag alltid varit intresserad, hur det gett sig uttryck och hur aktivt intresset varit har varierat över tid. De knivar som funnits längst i min ägo är dessa, jaktkniven köpte jag som 8 åring i köpenhamn 1979, hela sommarmånadspengen gick åt och lite till, fällkniven kom jag över på 1980-talet. Båda knivarna användr jag fortfarande ofta och gärna:
Ett tag var det köksknivar som stod i fokus, det gör att jag har en herrans massa köksknivar. Det lustiga är att de flesta används regelbundet, så nog finns där ett behov:
Ett tag var det knivtillverkning som upptog min tid. Först skaftade jag bara knivblad, sedan gick jag en smidesutbildning och började smida egna blad. Totalt har det blivit i runda svängar 70-80 knivar som jag färdigställt. Har några dussin knivblad och halvfärdiga saker som väntar på att göras klart. Men det dröjer... Nedan den allra första kniv jag gjorde, eller rättare sagt, det första knivblad jag skaftade:
För närvande, och det ni med jämna mellanrum stöter på på bloggen, är mitt sökande efter de bästa jaktknivarna marknaden har att erbjuda. Det är mina försök att finna dem som ni kan läsa om i recensionsväg. Nedan en nyligen recenserad lite större kniv, Böker Plus Rold, designad av Jesper Voxnaes:
Det är alltså med denna bakgrund, och detta intresse, som jag har påbörjat en introduktion till knivblad och knivstål. Tanken är att jägaren som är ute efter en ny kniv lätt skall kunna kolla upp stålsorter och se om de är lämpliga. Jag kommer även att skriva lite om olika sätt att tillverka knivblad på och härdningens betydelse. Kort sagt ett par inlägg som skall vara till hjälp för den läsare som är ute efter en bra kniv och som vill undvika att bli lurad av fräcka säljares hårdföra inte fullt sanningsenliga marknadsföring.

Men varför? Jo  jag har fått reaktioner på mina recensioner där det tydligt framgår att jag behöver förklara det där med knivstål.

1 kommentar:

  1. Bra initiativ! Knivstål är ett svart hål av okunskap för mig, och har ofta känt behov av vägledning i den djungel av olika knivstål som finns.

    Ärvde en kniv av min farfar med laminatstål som jag återfann igen för en tid sedan, men vet ej riktigt hur man skall vårda den. Så skötselråd för olika ståltyper är något som en novis som mig skulle uppskatta=)

    SvaraRadera