Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 24 februari 2015

Länsstyrelsens gummikulor - followup

En trogen läsare med huvudet på skaft har följt upp vilka gummikulor länsstyrelsen i Skåne respektive Dalarna ämnar använda mot närgångna vargar. Jag tackar för tipset och här följer lite information om ammunitionen i fråga.

Den ammunition som skall användas är Lightfield 12 gauge Mid-Range Rubber Slug. Såhär beskrivs den i en produktbeskrivning jag hittade på nätet:
Kulan, gummisluggen, väger 130 grains (dvs 8,4 gram)*, och lämnar pipan med en hastighet av 500 fot per sekund (dvs ca 150 m/s). Såhär ser förpakning, patron och kula ut:
Kikar man på de tester jag hittat så får dessa slugs hyfsat bra betyg. I ett test poängteras att "non lethal ammo" alltid är en fråga om kompromisser:
Less lethal employment will always be a compromise. That is, if a product is too effective or too protective, it is unsuitable. Manufacturers must maintain a range of effectiveness which can only be a series of compromises. For example, effective short range products may not be accurate at longer ranges. Effective long range products may cause traumatic injuries at short ranges.
There are no two things about it: employing any type of force option has the potential for injurious consequences. Agencies should only use this type of product for its intended use, with adequate training, equipment and certification. Impact projectile products are kinetic energy products. They require specific targeting on the body and prescribed distances for proper deployment.
Gummikulor är inte en lösning, vare sig de skall användas på människor eller djur. Men de kan vara en del av en lösning/taktik för att få kontroll/effekt. Just Lightfield 12 gauge Mid-Range Rubber Slug bör inte avfyras på under typ 10 m håll, med företrädelsevis mellan 20 och 40 m. Själva "kulan" påminner om en golfboll i texturen. Går man upp till "long range" laddningen så ökar man på det effektiva avståndet med ungefär 15 m, dvs man når ut till ungefär 55 m.

Att komma inom 40 m från en varg är inte så lätt. Och jag tror att det är svårt att komma in på lagom avstånd även om det rör sig om så kallade närgångna vargar. Många djur har en fantastisk förnimmelseförmåga.

Hur som helst. Det verkar som om de av länsstyrelsen valda gummikulorna är just av hårdgummi och inte några gummitäckta metallsaker vilket i sig är bra. Tror jag. Det verkar också som om man valt en ammo som anses som riktigt bra för ändamålet, även det såklart bra. Huruvida det behövs särskilda tillstånd för att avlossa hagelgevär med gummikulor när tjänstemannen är ute på myndighetsförrättning vet jag inte. Jag skulle som markägare antagligen blir lite irriterad om det smög omkring främmande människor, myndighetspersoner eller ej, beväpnade med gevär och inställda på att skjuta. Men det är ju jag det. För andra kanske det är en lättnad.
______________________
*Har fått lite olika uppgifter angående detta. I vissa specar står det 130 grains i vissa 130 gram. Jag tycker grains låter sannolikare då blyslugs ofta väger runt 30 gram.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar