Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 19 februari 2015

Knivbutik börjar sälja Seveds knivar!

I jakt-, prepper- och övriga kniventusiastiska kretsar är Seved Hjelm ett känt namn. Han tillverkar sedan 1990 moderna knivar av hög kvalitet. Från början skulle han "bara" tillverka en jaktkniv till sig själv men fastnade rejält i knivmakarhobbyn. Efter blott två år började han tillverka sina egna blad. Stilen som successivt utvecklas och får betecknas som modern västerländsk med fulltångeblad och halvsyntetiska material som micarta eller stabiliserat trä i handtagen. Men Seved behärskar även den traditionella nordiska knivdesignen, som i detta exempel:
Seved tycker också om att experimentera med form och färg, här en "taktisk EDC*":
Stålvalet** är oftast högkvalitativt rosttrögt stål, men även ett och annat kolstålsblad slinker in i produktionen. Seveds knivblad är av alla typer, korta - långa, tunna - tjocka, breda - smala. Allt från stora huggare till små neck knives lämnar Svedes knivverkstad. Slidorna gör han i kydex eller läder. Kydex är ett material som är bra till jaktknivsslidor då det är lätt att tvätta ur när man varit i skogen. Läderslidor kan lätt bli bakteriehärdar om man inte är försiktig.

Seveds knivar är gjorda för att användas. Han har hittills sålt sina alster själv via olika forum och försäljningssidor men från och med nu inleder han och Tobias Norén ett samarbete som innebär att Knivbutik blir återförsäljare av några av Seveds knivmodeller. Inledningsvis är det modellen Swehunt som gäller. Det är en fulltångekniv i Uddeholm AEB-L, ett mycket bra rostfritt stål. Slidan är i kydex och handtaget kommer att finnas i två olika varianter, canvas- respektive linnemicarta:Jag tycker att det skall bli spännande att se vart detta samarbete tar vägen och hur Seveds fortsatta produktion utvecklas!

Vill du se mer av Seveds produktion så kika på hans hemsida och blogg. Knivbutik har Seveds knivar HÄR.
_______________
* EDC, Everyday Carry, föremål/utrustning som man kan bära med sig dagligdags.
** Stål som Seved ofta använder är: aeb-l, rwl 34, 1870, UHB15LM, 5160 och 2140(O1).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar