Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 24 januari 2015

Varg i väst(ergötland)

I södra västergötland har vi ännu så länge bara haft vandringsvargar. Detta trots att det finns delar av området som länsstyrelsen pekat ut som lämpliga för vargrevir. Unde de 10 år som vi haft får på gården har vi nästan årligen fått rapporter om vargar som slatig får. Det har slagits får inom 10 km från vår gård i alla vädersträck. Värst var denna händelse för ett par år sedan:


Mikael Jägare som bor i trakten var påpasslig och dokumenterade det hela.

Inatt, kanske 5 mil bort, dödades en varg i trafiken. Den kördes över två gånger, såväl av bil som buss. Boås Tidning har den hittills utförligaste rapporteringen:
Bilfärden blev dramatisk för en förare på riksväg 40 i natt då en varg rusade ut på vägen framför bilen. Bilisten hann inte stanna utan körde på vargen. Som om inte det var nog så kördes djuret dessutom på av en buss som kom efter bilen. Vargen dog omedelbart.
Olyckan ska ha skett i höjd med Hökerum, i närheten av Sjögården.
Polisen i Borås har tagit hand om det döda djuret.
– Ja, den finns i en frys här på polishuset. Eftersom det är ett kronans vilt så ska den skickas till Uppsala veterinärmedicinska anstalt, säger Fredrik Zetterlund, inre befäl vid Boråspolisen.
Personen som körde på vargen klarade sig utan skador men blev rejält omtumlad.
Om detta är samma varg som passerade Sandared några mil väster ut för ett par dagar sedan är omöjligt att säga utan DNA provtagning, men jag tror inte de hittade någon spillning från Sandaredsvargen. Det har dock hittats spår av markerande löptik i området så sent som i går. Såhär ser en aktuell rovobskarta ut för januari:
Jag antar att det är den lilla snö vi har som ger alla rapporter.... Att länsstyrelsen inte hunit kvalitetssäkra spåren är ju mindre bra å andra sidan är det bra att alla(?) observationer läggs in. Hur som helst. Det verkar vara åtskilliga vargar i rörelse.
_______________
Update: en kompis har pratat med en av spårarna. Löptiken tolkas inte som revirmarkerande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar