Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 14 januari 2015

Test: Voxnaes fällkniv F3

Jesper Voxnaes är en dansk knivdesigner som har många innovativa ideer kring hur knivar kan göras. Långt ifrån allt faller mig i smaken eller är ens  intressant för mig eftersom jag uteslutande är ute efter att söka upp de bästa jaktknivarna som går att få tag på (inom "rimliga" gränser prismässigt). Det kommer att dyka upp ett par av hans knivar framöver. Men bara de serietillverkade, hans customarbeten kostar ungefär 10 gånger mer....

Böker började tillverka Voxnaes F3 strax före jul. Jag lyckades med viss hjälp av Tommy på Wanderoo lägga vantarna på nr 29. Det är en rejäl top of the linekniv vars specifikationer ni finner nedan:
Kniven har en storlek och tyngd som gör den direkt jämförbar med fastbladsknivar. Den ser ut såhär:
 Som synes en kompakt sak....
 ...med brett blad...
 Framelock och bältesclip.
Och jag knöt dit en paracordstrop för att lätt få upp den ur fickan. Jag har för övrigt flyttat clipet, det satt ursprunligen framme vid bladet.
 Framelock, en säker och effektiv låsning som är lätt att göra ren.
Till min besvikelse kan jag notera att bladet inte är till 100% centrerat när det är infällt. Rätt dåligt faktiskt med tanke på vad kniven kostar. Men det påverkar inte funktionen. 
Tillägg 4/2-15: har varit i kontakt med Voxnaes som noterat att vissa knivar från fabrik är dåligt centrerade. Detta beror på att pivotskruven inte är tillräckligt åtdragen. Jag har nu dragit åt min något och bladet är bättre centrerat dock inte helt. 

Nu över till betygsättningen, vilken kommenteras efter tabellen:
Som framgår av tabellen får kniven genomgående höga betyg. Designen är avskalad och ren, jag tror därför inte att en fällkniv kan göras med högre rengöringsmöjligheter än denna. Den ligger mycket bra i handen och har bra låsning, snubblande nära högsta betyg på låsningen men inte riktigt.... För buköppning har den en bra form, det är lätt att arbeta med ett finger utefter ryggen på kniven när djuret öppnas upp. Flåningen går bra, eggformen är extremt bra när skinnet skärs loss om än inte optimal när man gör flåsnitt utefter ben. Där hade krävts en tydligare spets. Kniven är på tok för bred för att vara bra att sota med, däremot är den bra vid styckning. Eggvinkeln är inte optimal för täljning, men det går. Slutligen är det relativt lätt att slipa/bryna den. Jag fick dock arbeta en del eftersom det gick ett par mikroflisor ur eggen då jag skar loss lederna på ett djur jag utvärderade den på. Kanske är specialstålt lite sprött även om jag inte upplever det så hårt härdat. Jag hittar faktiskt inga uppgifter om hur hård härdningen är.

Sammanfattningsvis en extremt bra kniv för jakt. Ersätter lätt vilken fastbladskniv som helst!

Är du intresserad av en sådan här kniv så harWanderoo  den, och då kostar den 1599 kr. Det formella namnet är Böker Plus Vox F3.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar