Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 29 januari 2015

Test: två neck knives


Neck knives tror jag inte har varit speciellt vanliga i Sverige tidigare men under senare år har de ökat i mängd och nu ser man en och annan jägare med en mindre fastbladskniv hängande i ett snöre om halsen. Jag har nu testat två stycken, en av god kvalitet och en som får betraktas som top-of-the-line. Båda ät lite större och fylligare än vad många neck-knives vanligen är. Knivarna utgörs av Fällkniven WM1 och Böker Plus Nippon Necker, den sistnämnda designad av dansken Jesper Voxnaes så båda knivarna har tydlig skandinavisk koppling.
Knivarna är ungefär jämnstora. WM1 levereras i en zytellslida med knäppe medan Nippon Necker kommer i en tight kydexskida. Den sistnämnda behöver nästan en stropp i änden för att lätt kunna dras ut ur slidan. Båda knivarna hänger bra på bröster utan att vara i vägen, WM1 låter dock mer om man stöter i något med den.
Nippon Necker är tillverkad i stålet 440C, ett knivstål av god kvalitet om det hanteras rätt. WM1 tillverkas i laminerat VG10, vilket ger en extemt bra klinga. Och det märks faktiskt. Båda eggarna går att få rejält vassa, skall vi slänga oss med schabloner så kan vi väl säga rakbladsvassa, men WM1 håller eggen bättre än Nippon Necker.

Båda knivarna dras med samma problem, de är relativt små och handtagen är smala. Det blir så när man gör en liten kniv som skall kunna bäras under tröjan. Problmet är att man inte riktigt får till ett perfekt grepp, speciellt inte om man är lite kall om händerna. I det läget får är risken större att glida på Nippon Neckers micartahandtag än på WM1 ans gummidito.

Båda knivarna fungerar alldeles utmärkt till småvilt dvs upp till rådjurs storlek (nu har ja iofs bara testat WM1 på vilt, Nippon Necker använde jag till en tupp men principen är densamma).

Som ett komplement till en bälteskniv eller större fällkniv fungerar en neck knife alldeles utmärkt. Och vid fågeljakt klarar man sig mycket väl på bara en WM1 eller Nippon Necker. Vilken man väljer hänger mest på vad man tycker är snyggast och vad plånboken tillåter...

Båda knivarna kan köpas i Sverige:
VM1 finns hos många återförsäljare, jag köpte min på knivbutik.se inför julen 2013. En WM1 kostar från 900 kr och uppåt när man jämför priserna på nätet.
Nippon Necker finns att beställa på Wanderoo, den kostar 449 kr (vilket är billigare än utpriset i USA).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar