Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 28 december 2014

Skyddsjakt, knubbsäl

Juldagen var fin. Några minusgrader och gnistrande frost. Efter frukost och lite pill gick jag och dottern ut för att släppa Missan. Men redan efter 100 meter såg jag en spolformad sak nere på en udde. Jag ringde kustbevakningen på 08-57897600, där fick jag reda på att det fällts 99 av 110* knubbsälar på årets skyddsjaktkvot.
Bilden är länkad från wikipedia

Vi smög fram en bit, dottern och jag. På en liten knalle lämnade jag dottern och Missan medan jag smög ut på skäret. Kröp fram till en skåre (en lite mur uppbygd för sjöfågeljakt). Nu var jag 8 m från knubbsälen, en liten kut. Jag höjde bössan och tryckte av. Sälen hoppade upp i luften och ut i vattnet. Den sprattlade till och dök upp ca 15 m ut. Jag reste mig, matade fram en kula till i loppet och sköt igen. Sälen blev stilla.

Nu sprang vi tillbaka till huset och båten. Hunden fick vara i huset. Vi andra gick ner till bryggan och båten. Hustrun styrde och vi for ut. Ungarna satt på helspänn. Vi rundade udden och såg att sälen fortfarande flöt.

Ungefär på platsen för sista skottet guppade sälen fortfarande och kunde lyftas upp. Den var inte tung. Vägde mindre än ett rådjur, så jag skulle tippa på runt 25 kg levandevikt (max 30 kg). Det är ganska lite, till och med för en årsunge.

Det var när jag skulle ta hand om denna säl som jag skar mig i näven. Riktigt klantigt. Riktigt dumt.
__________________
*Det finns gott om knubbsäl på västkusten. Det första skyddsjaktbeslutet från april omfattade 70 djur, dessa var alla fällda innan september månads utgång. I september togs et tilläggsbeslut om yttterligare 20 sälar. De var alla fällda innan november månads utgång. Den 4/12 togs ytterligare ett tilläggsbeslut om 20 sälar, dvs totalt 110 knibbsälar i västra götaland.

1 kommentar:

  1. Jag läste för ett tag sedan att sälarna på västkusten drabbats av något virus ifrån fåglar. Farsgubben har sett döda sälar längs med kusten lite varstans. Men annars brukar det finnas gott om säl.

    SvaraRadera