Med en tysk jaktterrier, en korthårig vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 21 december 2014

Grava lax

Gravlax hör julen (och alla andra högtider till). Så det är klart att Älgflugornas Herre gravar sin lax själv... Detta behövs:
Laxsida (först fryst för parasiternas skull, öring och röding går lika bra)
1/4 del fint havssalt
1/4 del grovt havssalt (kristaller, inte granulat)
1/2 socker
Peppar och dill efter smak. 
Ev andra kryddor, jag har tex privovat med cayennepeppar och färsk ingefära. 

Laxsidan placeras i en plastpåse och salt/sockerblandningen fördrlas jämt över köttsidan. Ställ svalt, görna med en liten tyngd på i ett dygn. Plocka fram den, häll av spadet och skrapa bort kvarvarande salt/socker. Skär upp i tunna skivor och servera med lämpliga tillbehör. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar